N-au apă curentă şi canalizare, dar au abonamente la TV

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa foto: Hotnews
Sursa foto: Hotnews

O statistică realizată de ANCOM privind numărul de gospodării arată că 99,6% dintre gospodăriile din România sunt abonate la servicii TV. Pe de altă parte, mai puţin de 80% dintre gospodării au canalizare şi mulţi români sunt nevoiţi să-şi care apa de băut de la câţiva kilometri distanţă.

O statistică prezentată vineri de ANCOM arată că aproape toţio românii au televizoare şi au încheiat abonamente pentru furnizarea serviciilor, deşi mulţi dintre ei nu au apă curentă şi folosesc WC-ul din curte.

Potrivit statisticii ANCOM, la sfârşitul anului trecut, 99,6% dintre gospodării aveau abonamente, cele mai multe dintre acestea având reţele de cablu.

„Statisticile noastre arată că, la finalul lui 2017, existau 99,6 abonamente la servicii TV la fiecare 100 gospodării. Cele mai utilizate rămân reţelele de cablu, care aveau 5 milioane de abonaţi şi îşi continuă creşterea, dar nu putem să nu remarcăm creşterea accelerată, cu 24%, a abonamentelor prin tehnologia IPTV. Această evoluţie se datorează şi faptului că, în contextul unei rate de penetrare de aproape 100%, furnizorii de servicii trebuie să propună oferte cât mai atractive, pentru a câştiga abonaţi noi. Iar concurenţa pe această piaţă are ca principal beneficiar utilizatorul, ale cărui interese sunt în centrul preocupărilor noastre, ca reglementator al pieţei”, a declarat Sorin Grindeanu, Preşedintele ANCOM.

În anul 2017 s-a înregistrat o creştere cu aproape 3% a numărului de abonaţi la servicii de retransmisie TV furnizate contra-cost, până la 7,45 de milioane. În mediul urban, rata de penetrare era de 103,9 la 100 gospodării, în timp ce în rural era de 94,0 la 100 gospodării. În funcţie de numărul de abonaţi la sfârşitul anului 2017, liderul pieţei de servicii TV avea o cotă de piaţă de 48%, principalul competitor 20%, următorul competitor 18%, ceilalţi furnizori însumând 14%. 

Suport de recepţionare 

Din numărul total de 7,45 de milioane de abonaţi, cei mai mulţi - 5 milioane - sunt abonaţi prin reţele de cablu (+5% faţă de 2016), 2,3 milioane sunt abonaţi prin reţele satelit – DTH (-4%), iar 120 mii sunt abonaţi prin IPTV. 

În mediul urban, serviciile TV cu abonament sunt recepţionate îndeosebi prin reţele de cablu (82% dintre abonaţi), urmate de recepţia prin satelit - DTH (15%). În schimb, în mediul rural sunt utilizate mai mult reţele satelit de tip DTH (54%), iar cele de cablu sunt utilizate de 45% dintre abonaţi.

Abonaţi TV în format digital  

Cele 4,7 milioane abonamente în format digital reprezentau 63% din numărul total de abonaţi la servicii de retransmisie TV. Deşi numărul lor este în scădere, abonamentele prin reţele satelit – DTH aveau o pondere de 49% în numărul total de abonamente în format digital, cele prin cablu digital 48%, iar abonamentele prin IPTV reprezentau 3%. 

Multe gospodării nu au canalizare şi apă curentă

În România avem sute de comune unde nu există reţea de apă potabilă şi canalizare publică. Sunt judeţe unde oamenii cară apă kilometrii întregi şi încă sunt persoane care-şi spală rufele cu apă de ploaie. Apa la robinet şi canalizarea rămân pentru mulţi români doar un vis frumos, pentru să statul se mişcă în ritm de melc în ceea ce priveşte reţelele de utilităţi publice.

Concret, potrivit datelor furnizate Hotnews de către INS luna trecută, în România sunt înregistrate 8,97 milioane locuinţe (la sfârşitul anului 2017, cu 47.600 mai multe) faţă de 2016, dar detaliile nu sunt dintre cele mai încurajatoare.

Gradul de dotare cu utilităţi a locuinţelor terminate în anul 2017 faţă de anul 2016, se prezintă astfel: 79,4 % au canalizare (78,8% în anul 2016), 97,9 % dispun de baie (98,0% în anul 2016) şi 88,9% sunt racordate la sistemul de încălzire prin termoficare şi dispun de încălzire centrală (87,2% în anul 2016), numărul locuinţelor care au instalaţie electrică din total locuinţe este de 99,9 % (99,7% în anul 2016), 90,8 % au apă curentă (91,0% în anul 2016).

Cea mai mare discrepanţă în ceea ce privesc utilităţile prezentate anterior, se înregistrează la dotarea cu canalizare (89,0% din locuinţele noi situate în mediul urban au canalizare, faţă de 67,6% în mediul rural.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite