Mircea Coşea: Economia merge pe sârmă, într-un echilibru precar. Nu suntem în stare să producem suficient în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi din punct de edere macroeconomic cifrele arată bine, economia României e ca un mers pe sârmă, într-un echilibru precar. Inflaţia e în primul rând structurală şi psihologică, iar România a intrat într-o criză de neîncredere, a declarat profesorul Mircea Coşea, într-un interviu acordat ziare.com.

Economistul a explicat că această creştere economică, fiind bazată pe consum, ar fi trebuit ca până acum să realizeze o restructurare a economiei.

„Mergând pe actuala structură, orice creştere a veniturilor are efecte negative imediate: debalansarea contului curent şi a balanţei de plăţi, inflaţia, dobânzi şi ROBOR. Tot ce se consumă în România ca urmare a veniturilor sporite este o creştere economică pe care o exportăm celor care ne trimit mărfurile pe care le consumăm, pentru că nu suntem în stare să producem suficient în România.

Există un exemplu dat de sute de ori, îl mai dau o dată, pentru că e o ruşine absolută: exportăm grâu şi importăm cocă congelată. Asta e puterea industriei noastre de bunuri de consum! 70% din bunurile pe care le consumăm sunt din import. Şi, cum în balanta fiecărei familii alimentele ajung la 40-45% din buget, orice creştere a veniturilor măreşte şi această parte a consumului din import”, a explicat economistul pentru ziare.com.

Potrivit acestuia, ar trebui schimbată mentalitatea de guvernare, care să meargă pe o paralelă între creşterea veniturilor şi creşterea producţiei interne prin stimularea producătorilor interni.

„Orice creştere a veniturilor care nu e acoperită de o producţie internă duce la inflaţie care poate duce la scăderea puterii de cumpărare. Deja consumul a început să se tempereze tocmai pentru că e frânat de inflaţie, de taxele locale mai mari şi urmează creşteri de preţuri la gaze, la energie.”, a declarat economistul.

Unii au activităţi de tip „Dorel”, strict pentru leafă

În ceea ce priveşte criza de neîncredere, economistul a afirmat că „economia României nu prezintă, nici pentru străini, nici pentru români, garanţii că va avea rezultate bune în viitor.

„Deci lipsa de încredere şi, de aici, pe de-o parte, pierderea motivaţiei şi activitate de tip "Dorel", strict pentru leafă, pe de altă parte, emigrarea. Mulţi pleacă în continuare, chiar dacă lefurile sunt mai mari, pentru că nu sunt siguri de viitorul lor. (...) Forţa de muncă este pasivă, incapabilă să înţeleagă că beneficiul personal depinde de beneficiul ţării în general”, a spus economistul.

Întrebat dacă sunt bani pentru plata pensiilor şi salariilor, economistul a spus că nu crede că vor fi probleme până la finalul anului viitor. „Poate vom mai face şi nişte investiţii pe ici pe colo, dar suntem în pericolul blocării în capcana venitului mediu. Asta înseamnă că, oricât ai investi, într-o structură economică învechită, veniturile se plafonează, pentru că nu ai valoare adaugată de calitate. Dacă noi păstram tot structura economică manufacturieră, oricât am investi, nu vom progresa, pentru că nu vom avea industrie creativă. Ne vom plafona la un venit până în 20 de mii de dolari /cap de locuitor. Noi suntem în discuţie despre nişte proiecte care au aparţinut sfârşitului secolului XIX: căile ferate şi infrastructura. Spitale şi şcoli înseamnă mijlocul secolului XX. Trebuie să vedem mai departe, pentru că altfel vom fi mereu într-un mare decalaj de nucleul dur al Europei şi al lumii care ne va folosi pentru resursele de toate felurile”, a spus economistul.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite