Ministerul Energiei pregăteşte îngheţarea preţului la gazele de producţie internă pentru populaţie şi CET-uri în perioada ianuarie-iunie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru clienţii casnici şi producătorii de energie termică se va menţine la 53,30 lei/MWh, în perioada ianuarie-iunie 2015, conform unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat de Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri.

„Având în vedere că în perioada octombrie-decembrie 2014 nu a fost respectată etapa de majorare a preţului producţiei interne de la 53,3 la 54,6 lei/MWh stabilit prin Memorandumul cu tema: Calendar de eliminare a preţurilor reglementate la gaze naturale, prin proiectul de act normativ se propune menţinerea preţului de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru clienţii casnici şi producătorii de energie termică, numai pentru cantităţile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică destinată consumului populaţiei, produsă în centralele de cogenerare şi în centralele termice, la un nivel de 53,30 lei/MWh pentru perioada ianuarie — iunie 2015“, se menţionează în nota de Fundamentare a proiectului.

Documentul mai menţionează că Guvernul va elabora, la propunerea ANRE, un nou grafic de liberalizare pentru perioada 1 iulie 2015 — 30 iunie 2021, care va ţine cont de trendul descrescător al evoluţiei preţurilor hidrocarburilor, precum şi de perioada mai lungă de eliminare treptată a preţurilor reglementate ce va fi agreată cu instituţiile financiare internaţionale.

Producătorii de gaze naturale au obligaţia de a pune cu prioritate la dispoziţia furnizorilor cantităţile de gaze naturale rezultate din activitatea de producţie, necesare acoperirii consumului clienţilor casnici, inclusiv cantităţile destinate producătorilor de energie termică, numai pentru cantităţile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice destinate consumului populaţiei.

La rândul lor, furnizorii şi CET-urile care beneficiază de aceste cantităţi au obligaţia respectării destinaţiei acestor cantităţi de gaze naturale. Restul producţiei proprii realizate de producători, mai puţin cantitatea de gaze naturale aferentă consumului tehnologic, va fi pus la dispoziţia pieţei concurenţiale.

Fostul ministru al Energiei Răzvan Nicolescu a obţinut anul trecut amânarea liberalizării gazelor din 2018 până în 2021 pentru populaţie, iar ANRE este obligată să ia acum în considerare la stabilirea preţurilor şi faptul că preţul petrolului a scăzut puternic pe bursele internaţionale. Gazprom utilizează o formulă care leagă preţul gazelor de cel al ţiţeiului. Acesta a scăzut cu 50% anul trecut, de la 115 dolari pe baril până la 55 de dolari pe baril.

Fostul Departament pentru Energie a avut la finele anului trecut un diferend cu ANRE şi Comisia de Industrii din Camera Deputaţilor din cauza gazelor pentru CET-uri. Acestea nu sunt consumatori casnici, ceea ce ar fi făcut ca de la 1 ianuarie 2015 să cumpere "aurul albastru" la preţuri liberalizate, ceea ce ar fi dus mai departe la scumpiri masive ale energiei termice. Or, acest lucru ar fi discriminat consumatorii care sunt racordaţi la sistemele centralizate de termoficare faţă de cei care se încălzesc cu gaze naturale.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite