Memorandumul dintre statul român şi Rompetrol a trecut din nou de Camera Deputaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputaţii au respins cu 203 voturi „pentru“, 75 de voturi „împotrivă“ şi 6 abţineri cererea preşedintelui Băsescu de respingere a legii de aprobare a Memorandumului încheiat între statul român şi Rompetrol
Deputaţii au respins cu 203 voturi „pentru“, 75 de voturi „împotrivă“ şi 6 abţineri cererea preşedintelui Băsescu de respingere a legii de aprobare a Memorandumului încheiat între statul român şi Rompetrol

Camera Deputaţilor a respins, miercuri, cu 203 voturi „pentru“, 75 de voturi „împotrivă“ şi 6 abţineri, cererea preşedintelui Traian Băsescu de respingere a legii de aprobare a Memorandumului de înţelegere încheiat între statul român şi Rompetrol privind răscumpărarea acţiunilor, deputaţii adoptând legea iniţială.

La dezbateri, liderul grupului PDL, Mircea Toader, a spus că Guvernul Ponta a promovat această lege de teama de a-şi asuma răspunderea în cazul Rompetrol şi că Parlamentul este pus în situaţia de a asigura o acoperire pentru Guvern. Toader a arătat că preşedintele a fost corect când a retrimis legea la Parlament pentru a fi respinsă.

În replică, liderul grupului PSD Marian Neacşu a spus că Traian Băsescu a retrimis legea la Parlament pentru o chestiune de formă, şi nu de fond şi că această lege este o prioritate pentru USL.

Camera Deputaţilor este prima sesizată cu cererea de reexaminare.

După mai mulţi ani de dispute privind conversia obligaţiunilor Rompetrol Rafinare în acţiuni în favoarea statului român, kazahii de la Rompetrol au ajuns în luna februarie a acestui an la un acord cu partea română, cu doar trei zile înainte ca instanţa să dea o decizie în acest sens. 

În cadrul acestui acord, statul român va ceda kazahilor de la Rompetrol, companie deţinută de KazMunaiGaz, 60% din pachetul de 44,6959% pe care îl deţine la Rompetrol Rafinare. Astfel, statul va rămâne acţionar al companiei cu 18% din acţiuni, în timp ce grupul Rompetrol îşi va creşte participaţia cu puţin peste 26 de procente şi va ajunge la aproximativ 72,5%. În schimbul acţiunilor, statul român urmează să încaseze 200 de milioane de dolari.

În acordul încheiat, statul s-a angajat să nu vândă participaţia de 18% la Rompetrol Rafinare pe o perioadă de minimum trei ani, în timp ce kazahii vor derula un program de investiţii de până la un miliard de dolari. Mai exact, cele două părţi stabilesc constituirea unui fond de investiţii kazah-român, sub forma unei societăţi cu structura acţionariatului 80% The Rompetrol Group şi 20% statul român, care va investi în proiecte din domeniul energetic. În urma acestor investiţii, România va beneficia de crearea de locuri de muncă, dar şi de mai mulţi bani la bugetul de stat din încasări de impozite pe salarii şi pe profit.

Preşedintele Traian Băsescu a respins la începutul lunii iulie legea de aprobare a memorandumului încheiat între statul român şi Rompetrol şi solicită reexaminarea acesteia.

„Legea supusă reexaminării are un caracter individual, ea fiind concepută nu pentru aplicarea ei la un număr nedeterminat de cazuri concrete, ci într-un singur caz prestabilit expres, pentru realizarea tranzacţiei cu The Rompetrol Group N.V., o societate cu sediul în Strawinskylaan 807, Amsterdam, Olanda. Această soluţie legislativă nu reglementează o relaţie socială generală, ci o prealabilă înţelegere, adică un acord de voinţă între The Rompetrol Group N.V. şi Guvern“, argumentează preşedintele Băsescu în cererea de reexaminare.

Şeful statului arată că, „în situaţia de faţă, stingerea litigiilor respective se putea realiza pe calea unei tranzacţii între Ministerul Finanţelor Publice şi The Rompetrol Group N.V., printr-o hotărâre adoptată de Guvern, potrivit competenţei sale de administrare a proprietăţii statului“.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite