Manipularea pieţei de gaze naturale

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piaţa de gaze naturale liberalizată începând cu anul 2001, a trecut în mod repetat prin intervenţii manipulatoare din partea unor jucători din piaţă, din partea reprezentanţilor unor instituţii şi nu în ultimul rând chiar din partea autorităţilor. Aceste manipulări de piaţă au adus întotdeauna avantaje comerciale importante pentru unele societăţi comerciale din piaţă, însă niciodată nu au adus un beneficiu consumatorilor finali.

Prima mare manipulare a pieţei de gaze a fost iniţiată de autorităţi în anul 2007, când populaţia a trebuit să achiziţioneze şi gaze din import prin stabilirea unui coş lunar de gaze intern-import, stabilit administrativ.  Analizând modul administrativ de stabilire a procentului lunar de import, se poate observa că de-a lungul timpului coşul de gaze a variat foarte mult, chiar în timpul aceleiaşi luni, din ani diferiţi ceea ce aparent este dificil de înţeles deoarece cererea la nivelul unei luni nu poate prezenta varianţii semnificative în ani diferiţi, decât în nişte situaţii speciale determinate de o intervenţie în piaţă. Aceste variaţii s-au datorat influenţei consumatorilor industriali mari şi a marilor furnizori de gaze, care făceau în fapt jocul pe piaţa de gaze din România, scăzând sau ridicând preţul gazelor pentru ceilalţi consumatori prin comportamentul lor de piaţă, însă un comportament legalizat de către Autoritatea de reglementare prin decizii şi ordine specifice.

Aceasta a determinat plata suplimentară de către populaţie a unui cost mai mare cu 5-15% faţă de Preţul Corect La Gaze. Consecinţa, în perioada 2001-2012, România a fost nevoită să plătească un preţ cu până la 10% mai mare decât ţările vecine pentru gazele livrate în România, urmare a acestei metode.

Urmărind tabelul de mai jos, care conţine procentul de import impus a fi achiziţionat de consumatori, lucrurile sunt edificatoare asupra intervenţiei manipulatorii în piaţa de gaze în perioada 2007-2011.

Sursa: anre.ro

Grafic ANRE

Se poate observa că între procentul calculat de Operatorul de Piaţă ca necesar efectiv pe piaţă şi procentul de piaţă avizat de ANRE există diferenţe, care nu sunt explicitate de către Autoritate, dar care determină avantaje economice pentru unele companii (marii consumatori de gaze industriali) şi dezavantaje economice pentru alte categorii din piaţă.

Urmare a diferenţei între calculaţia Operatorului de Piaţă şi cea avizată de ANRE se influenţa preţul real. Orientativ, variaţia preţului mediu pe piaţă prin avizarea dată de ANRE a unui procent de gaz de import, altul decât cel calculat ca necesar real de Operatorul de Piaţă, a dus la modificări în preţul mediu lunar al pieţei cuprins între -29% şi +47%.

A urmat a doua mare manipulare prin intermediul Legii 332/2009, pentru aprobarea OUG nr. 54/2009 privind stabilirea unor măsuri temporare în domeniul gazelor naturale, prin care s-au stabilit capacităţile intreruptibile în SNT şi care să determine avantaje pentru doar 3 clienţi (desemnaţi prin criteriile introduse de Legea 332/2009). În fapt, în perioada 2008-2010 toţi consumatorii, inclusiv consumatorii casnici, scoteau din buzunar bani ca să subvenţioneze consumul a 3 consumatori. Astfel, avem o creştere în preţul mediu al pieţei de până la 10%.

Urmează a treia mare manipulare, în anul 2009 când se introduce noţiunea de costuri amânate pentru consumatorii reglementaţi. Respectiv, se recunosc de către Autoritate, preţurile de achiziţie a gazelor de către furnizori, dar translatarea acestora către consumatorii finali urma să se facă în anii următori, cu plata către furnizori a unei juste despăgubiri sub formă de dobândă.

În 15 septembrie 2012, printr-un Ordin al preşedintelui ANRE s-a mărit preţul gazelor natural pentru consumatorii casnici cu 5%, explicaţia fiind „pentru a acoperi costurile amânate din anii anteriori” pentru furnizorii de gaze naturale. Pe data de 25 octombrie 2012, cu ocazia unui simpozion, reprezentanţii ANRE au arătat că acest proces trebuia să continue până la recuperarea a jumătate de miliard de euro de către aceşti operatori de distribuţie, doar pe perioada 2009-2012. Aparent totul este în regulă, dar dacă analizăm vom vedea că au beneficiat de un preţ mai mic în perioada 2009-2012 o serie de consumatori industriali, în timp ce plata acestor costuri, suplimentare de 9,3 lei pentru fiecare MWh consumat timp de 2 ani au efectuat-o doar consumatorii casnici şi asimilaţi. Astfel, unii consumatori (băieţi deştepţi) au beneficiat de un preţ scăzut timp de 3 ani, iar ulterior diferenţa de preţ pe care aceştia ar fi trebuit să o achite a fost încărcată şi achitată doar de consumatorii casnici şi asimilaţi. Astfel, am avut o creştere în preţul mediu al pieţei de până la 9,5%.

În anul 2016, a avut loc o acţiune de manipulare a pieţii de gaze prin declaraţii ale preşedintelui ANRE care ieşea public şi îndruma consumatorii de gaze să cumpere gaze din import deoarece sunt mai ieftine. Deşi cantităţile de gaze importate au crescut cu 629%, rezultatul nu s-a resimţit în buzunarul cetăţenilor,

Anul 2017 aduce acuzaţii de manipulare a pieţei de către OMV PETROM, prin tezaurizarea cantităţilor. Urmărind tranzacţiile pe bursele de gaze, obligatorii doar în limita a 30% din cantitatea vândută, se poate desprinde că există puţine tranzacţii în lunile de vară cu livrare în lunile de iarnă efectuate de această companie prin intermediul burselor şi putem accepta ipoteza că vânzarea gazelor direct în lunile de consum va aduce o creştere a preţului datorită interacţiunii dintre cerere şi ofertă, dar există şi ipoteza că eliminarea unor intermediari şi vânzarea direct către consumatorii finali să nu aducă o modificare a preţului la consumatorul final, dar să afecteze profitul intermediarilor.

Dar, avem prevederi legale în Legea 123/2012, modificată prin OUG 60/2016, care stabilesc modul prin care se pot asigura tranzacţii: transparente, concurenţiale şi nediscriminatorii.

Oare de ce nu vrem să aplicăm legea?

Poate pentru că piaţa de gaze românească este plină de manipulatori care influenţează preţul gazelor natural şi aceştia ar trebui deconspiraţi! Poate pentru că există speculanţi care fac marje importante şi numele lor ar ieşi la iveală! Poate pentru că anumite activităţi trebuie protejate.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite