Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget: Acciza la carburanţi creşte din cauza pericolului deflaţiei. E o problemă în toată Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creşterea accizelor şi impunerea uneia supimentare de 7 eurocenţi pe litrul de carburanţi vin în contextul pericolului deflaţiei, care se manifestă în toată Europa, inclusiv în Germania, a declarat Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget.

"Din deflaţie nu se iese. Aduce şomaj şi recesiune. E o problemă în toată Europa. Pericolul deflaţiei e mai mare decât cel al inflaţiei. Din contră, o inflaţie mică ajută creşterea economică şi duce la majorarea veniturilor la buget", a afirmat Liviu Voinea.

El a dat ca exemplu Japonia, căreia i-au trebuit 20 de ani pentru a ieşi din deflaţie "şi apoi a venit criza". Ministrul a spus că vrea să evite ca din luna februarie a anului viitor România să ajungă în această situaţie. În deflaţie, cel mai mare pericol vine din faptul că preţul bunurilor şi serviciilor scade continuu, ceea ce face ca, la un moment dat, preţul să ajungă sub costuri.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat duminică seară că Guvernul ar trebui să nu majoreze accizele, deoarece ar creşte inflaţia, creşterea preţurilor urmând să se vadă "inclusiv în laptele bebeluşilor". El a adus că exemplu de sursă de venituri bugetare buffer-ul privind cheltuielile cu dobânzile. 

Ministrul l-a contrazis pe preşedintele Traian Băsescu în privinţa acestuia. El a spus că "este firesc să ţii un buffer" şi a spus că rolul lui este să fie păstrat. Voinea a dat că exemplu a două rectificare bugetară de pe acest an, când 660 de milioane de lei s-au tăiat de la cheltuielile cu dobânzile. "Este firesc să ţii un buffer, de asemenea în anii electorali este firesc să se ţină chiar mai multe buffere, pentru a evita nervozitatea pieţelor", a mai spus Voinea.


Citeşte şi:

Benzina şi motorina se scumpesc din cauza dublei accizări. Ce scumpiri mai aduce acordul negociat cu FMICreşterea accizelor şi taxarea construcţiilor speciale vor genera costuri pe care producătorii, comercianţii şi transportatorii le vor transfera la consumatorii finali – cetăţenii de rând.

Guvernul se aşteaptă ca preţul benzinei şi al motorinei să crească cu 30-40 de bani pe litru în urma introducerii noilor accizeModificările care vor fi operate de Guvern începând cu anul viitor în cazul accizelor aplicate carburanţilor vor genera o scumpire a benzinei şi motorinei cu 30-40 bani pe litru, în funcţie de produs, a declarat Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor. În prezent, preţul sortimentelor de benzină cele mai vândute variază între 5,5-5,9 lei/litru.

DOCUMENT Cât se aşteaptă Guvernul să încaseze anul viitor la bugetul de stat din majorarea salariului minim, din accize şi din noile taxeVeniturile bugetului consolidat vor însuma anul viitor tot 32,9% din Produsul Intern Brut, dar un PIB calculat în creştere de la 625,6 miliarde lei la 658,6 miliarde lei. Cheltuielile se vor ridica la 35,1% din PIB. Cursul mediu de schimb luat în calcul este 4,45 lei/euro.

Liviu Dragnea: „Va fi o autostradă Sibiu-Braşov-Bacău şi una Sibiu-Piteşti. Prima va fi, poate, Sibiu-Braşov”

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, la emisiunea „După 20 de ani” de la ProTV, răspunzând unei întrebări, că va exista atât o autostradă Sibiu-Braşov-Bacău, cât şi una între Sibiu şi Piteşti, menţionând că este posibil, în opinia sa, ca cea dintre Sibiu şi Braşov să fie construită prima.

Dan Şova: „Pentru gropile de pe drumurile naţionale avem nevoie de 4 miliarde de euro. În prezent se strâng 250 de milioane de euro”Pentru acoperirea gropilor de pe drumurile naţionale, România are nevoie de 4 miliarde de euro, a declarat, joi seara, ministrul delegat pentru probleme de infrastructură, Dan Şova, la postul Digi24, unde a mai discutat despre deszăpezirea drumurilor din ţară, care ar putea fi făcută de anul viitor de către firme străine.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite