Liberalizarea pieţei de energie electrică: Doar 40% dintre români şi-ar schimba furnizorul actual

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhivă Adevărul
FOTO: Arhivă Adevărul

Doar 40,2% dintre români, iau în considerare posibilitatea de a-şi schimba actualul furnizor de energie electrică, arată barometrul Securităţii Energetice, lansat, marţi, în cadrul unui eveniment organizat la Clubul Diplomatic.

Potrivit sursei citate, în acelaşi timp, doar 36,4% dintre români iau în considerare posibilitatea de a-şi schimba actualul furnizor de gaze naturale (din totalul gospodăriilor conectate la reţeaua de gaze naturale), în timp ce 57,8% resping această posibilitate.

Cei care iau în considerare posibilitatea de a-şi schimba actualul furnizor de gaze naturale, precum şi pe cel de energie electric sunt cu precădere persoane cu studii superioare, gulere albe, şi locuitorii regiunii Vest.

Remus Ştefureac, director INSCOP, a transmis: „40% dintre respondenţi iau în considerare posibilitatea de a schimba furnizorul de energie electrică. Cred că este un procent important şi, în contextul dezbaterilor din ultima vreme din spaţiul public, acest lucru înseamnă o conectare mai bună la informaţii privind tarifele. De asemenea, 36% dintre respondenţi indică intenţia de a-şi schimba furnizorul de gaze", a spus Ştefureac.

În urmă cu puţin timp, ministrul Energiei, Virgil Popescu le-a transmis românilor, în cadrul unui interviu pentru Agerpres, să îşi mute contractul pe piaţa concurenţială până la 1 iulie. 

„Va dispărea din factura consumatorului casnic acel discount de la preţul serviciului universal la preţul pieţei concurenţiale şi, evident, dacă nu ai trecut într-o piaţă concurenţială pe ofertele care sunt pe piaţă, la 1 iulie vor apărea alte oferte de preţ, care pot fi mai mari sau mai mici sau care pot fi la acelaşi nivel.

Cert este că le recomand tuturor consumatorilor să opteze până în data de 1 iulie. Este simplu de optat la piaţa concurenţială. Piaţa serviciului universal este mai scumpă decât piaţa concurenţială. Dacă nu a optat nici până la 1 iulie pot să opteze oricând. Important este să opteze. Vor găsi oferte pe piaţă, pe comparatorul de la ANRE, oferte care sunt convins că unele vor fi mai bune decât cele actuale”, a spus el.

Extinderea reţelei de gaze naturale

Rugaţi să ia în considerare faptul că, „în acest moment, peste jumatate din locuinţele din România nu sunt conectate la reţeaua de gaze naturale, iar extinderea reţelei presupune costuri mari”, respondenţii au fost întrebaţi dacă sunt „de acord ca statul să susţină financiar extinderea reţelei de gaze naturale”. 95,8% au răspund afirmativ, 3,3% negativ, iar 0,9% nu ştiu sau nu răspund.

61,5% dintre respondenţi consideră că statul ar trebui să subvenţioneze cu sume adecvate doar consumatorii vulnerabili care au venituri mici (un procent similar celui din iunie 2020, 62,3%). 34,9% sunt de părere că statul ar trebui să subvenţioneze cu sume mici toţi consumatorii, indiferent de veniturile pe care le câştigă. 3,6% este procentul non-răspunsurilor.

De asemenea, românii mai cred în proporţie de 78,3% că statul ar trebui să păstreze controlul la companiile energetice unde este acţionar majoritar, mai arată sondajul.

Sondajul a fost realizat în perioada 4-13 mai 2021, pe un eşantion de 1.056 de persoane şi are un grad de eroare de plus/minus 3%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite