Iulian Iancu, la Bucharest Forum/Energy: „Taxele au crescut de 10 ori mai mult decât costurile de producţie a energiei, şi asta se vede pe facturi”
0Şeful Comisiei pentru Industrie şi Servicii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu, a declarat la Bucharest Forum/Energy, că principalul factor care frânează dezvoltarea sistemului energetic este povara fiscală şi a dat un exemplu din Germania în acest sens.
„Preţul energiei a scăzut la nivelul producţiei, dar taxele sunt mult mai mari. Am să citez acum dintr-un studiu făcut în Germania, care arată cât se poate de clar ce influenţă au taxele: o gospodărie medie din această ţară plătea, în 2001, la un consum mediu anual de 3.500 de kilowati, 12,5 eurocenţi lunar pentru producţie şi 4,6 eurocenţi lunar pentru taxe. Acum, în 2013, cu acelaşi consum, plăteşte 14,1 eurocenţi pentru producţie şi 14,7 eurocenţi pentru taxe. Acest studiu ne arată cât de mult sunt împiedicate investiţiile în energie din cauza taxelor“, a spus Iulian Iancu.
Planeta are încă destule resurse clasice
„Regele materiei prime pentru energie va deveni gazul natural. Şi planeta are încă rezerve pentru foarte mulţi ani de acum înainte, nu doar pentru gaze. Iată ce spun ultimele statistici la nivel mondial: Terra are 860 de miliarde de tone de cărbune, iar consumul anual este de doar 6 miliarde de tone; există 163 de milioane de tone de petrol, respectiv 1,2 miliarde de barili, ceea ce înseamnă că putem asigura consumul pe încă 41 de ani; sunt 86 de trilioane de metri cubi de gaze, echivalentul unui consum de 59 de ani, dar asta dacă nu luăm în calcul şi recenta descoperire Shell, care va asigura consumul pe 250 de ani“.
Iulian Iancu a mai arătat că Europa şi-a propus să scadă emisiile de dioxid de carbon de la 4 miliarde de tone în prezent la 1,4 miliarde de tone în 2030.
Bucharest Forum/Energy se desfăşoară în zilele de 23 şi 24 mai la Palatul Parlamentului în organizarea Adevărul Group şi Aspen Institute.