Isărescu: Nu este uşor să navighezi într-o asemenea perioadă cu niveluri ridicate de incertitudine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Principala grijă a lui BNR este majorarea dobânzii de referinţă din partea Rezervei Federale, banca centrală a SUA, ceea ce va aduce după ea noi valuri de efecte financiare
Principala grijă a lui BNR este majorarea dobânzii de referinţă din partea Rezervei Federale, banca centrală a SUA, ceea ce va aduce după ea noi valuri de efecte financiare

Banca Naţională a României (BNR) ar putea reduce în următoarele şedinţe de politică monetară dobânda-cheie sau ratele rezervelor minime obligatorii, acestea din urmă fiind avute în vedere chiar la şedinţa de joi, însă decizia este influenţată de incertitudinile de pe plan extern şi intern, potrivit guvernatorului Mugur Isărescu.

„Mi-e foarte greu să spun cât de mari vor fi incertitudinile, sperăm cel puţin ca incertitudinile interne să nu mai existe în prima parte a anului viitor. Am avut în vedere la această şedinţă reduceri, în special la ratele rezervelor minimie obligatorii“, a declarat luni guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la conferinţa de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflaţiei.

Totuşi, Consilul de Administraţie al BNR a decis să păstreze neschimbate dobânda de politică monetară şi ratele rezervele minime obligatorii.

Rezerva Federală, principala necunoscută externă

Guvernatorul a precizat că intervalul mare de incertitudine, care provine atât de pe plan intern, cât şi de pe cel extern, în principal cu privire la decizia Rezervei Federale, dacă va majora dobânzile şi cu cât de mult, creează dificultăţi băncii centrale pentru luarea celor mai corecte decizii pentru viitor.

„Probabil că vom rămâne prudenţi, chiar cu inflaţia negativă, şi în perioada următoare legat de rata dobânzii. Nu spun că excludem sau că s-a încheiat ciclul de reducere, că nu suntem în această situaţie. Mai mult, nu spun că suntem la sfârşitul ciclului de reducere a ratelor rezervelor minime obligatorii, pentru că trebuie să ne apropiem cu nivelul lor de ceea ce se întâmplă în Europa“, a punctat şeful BNR.

"Lăsăm viitoarele ajustări doar pe partea cursului"

Isărescu mai spune că BNR are ca ţintă stabilitatea pe toate planurile, privind dobânzile, cursul valutar, inflaţia şi că va încerca să realizeze un mix de măsuri astfel încât şocurile să fie minore.

„Vom încerca să explicăm ce facem şi vom cere această îngăduinţă să înţelegeţi că nu este uşor să navighezi într-o asemenea perioadă cu asemenea niveluri ridicate de incertitudine. Încercăm categoric să nu pierdem ce-am avut, să rămânem cu un credit relativ ieftin, să nu ne grăbim să-l mai ieftinim, pentru că este destul de scăzut şi suntem unde trebuie. Şi nici să ne grăbim acum, pentru că am ajuns cu ţintirea inflaţiei într-un interval de mişcare a dobânzilor extrem de redus, să lăsăm viitoarele ajustări doar pe partea cursului. Părerea mea este că şi acum, după atâţia ani, publicul din România are o mare sensibilitate faţă de curs, nu digeră uşor variaţiile mari de curs, în consecinţă va trebui să fim atenţi ce se întâmplă şi pe piaţa valutară“, a adăugat guvernatorul.

România are un avantaj

El a menţionat, în contextul incertitudinilor de pe plan internaţional, în special politica monetară a Rezervei Federale, că România are un avantaj faţă de alte state, întrucât dobânzile nu sunt apropiate de zero, nici măcar foarte scăzute.

Factorul extern va avea o influenţă şi pe plan intern, întrucât contul de capital este total deschis, iar România nu poate avea o politică total independentă, decât cu riscul unor variaţii extrem de mari pe cursul de schimb, care nu sunt dorite.

„Pe plan intern nu văd o bruscare, pentru că nu suntem cu dobânzile la zero sau la un nivel foarte scăzut, suntem în apropierea nivelului din Polonia şi Ungaria. Probabil că ce se va întâmpla acolo se va întâmpla şi în România. Este posibil ca şi în România dobânzile să-şi revină, pentru a ajunge la marja de 1% mai avem 50 de puncte de bază pe care putem să le acţionăm. Cu alte cuvinte, sugerez pentru public că, în plus faţă de alte ţări care nu mai au alte instrumente, noi avem un instrument în plus pe care putem să-l folosim, să mai acţionăm asupra acestui interval de variaţie a dobânzilor pentru a ajunge la ceea ce este considerat un standard, plus/minus 1 punct procentual în jurul ratei de referinţă, şi abia apoi să acţionăm asupra dobânzii de politică monetară“, a completat şeful băncii centrale.

Isărescu a spus totuşi că cei care au luat credite ieftine sau relativ ieftine în prezent nu vor avea un şoc anul viitor în privinţa dobânzilor.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite