Iohannis a promulgat Codul de Procedură Fiscală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iohannis s-a înţeles cu Ponta pe Codul de procedură fiscală, nu şi pe Codul Fiscal  FOTO Mediafax
Iohannis s-a înţeles cu Ponta pe Codul de procedură fiscală, nu şi pe Codul Fiscal  FOTO Mediafax

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul pentru promulgarea Legii privind Codul de procedură fiscală, a anunţat Administraţia Prezidenţială. Acesta fusese adoptat de către  Camera Deputaţilor în aceeaşi zi cu Codul Fiscal, respectiv în data de 24 iunie.

Decizia a fost luată atunci de deputaţi cu 306 de voturi „pentru“, două voturi „împotrivă“ şi o abţinere.

Proiectul de lege privind Codul de procedură fiscală a fost adoptat de Senat, prima cameră sesizată, în 28 aprilie, fiind înregistrate 67 de voturi „pentru“, 5 abţineri şi 17 „împotrivă“.

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, declara în acel moment, la Senat, că prin noul Cod de procedură fiscală se doreşte „simplificarea procedurilor administrative de recuperare a creanţelor fiscale, îmbunătăţirea echilibrului drepturilor şi obligaţiilor celor două părţi ale raportului juridic fiscal, respectiv contribuabil şi organul fiscal, dar şi clarificarea unora dintre instituţiile juridice susceptibile de interpretare“.

Un alt obiectiv constă în „asigurarea unei stabilităţi şi predictibilităţi pe termen lung a normelor scrise în actul normativ propus a fi rescris“.

Totodată, se are în vederea simplificarea procedurilor de administrare a creanţelor fiscale, „claritate şi accesibilitate prin eliminarea interpretărilor“, prin corectarea neconcordanţelor existente în prezent între Codul de procedură fiscală şi Codul Fiscal sau alte legi speciale.

Teodorovici a precizat că o altă prioritate a documentului este „o eficienţă a activităţii de administrare a impozitelor şi taxelor“.

Preşedintele Iohannis a retrimis vineri Codul Fiscal la reexaminare în Parlament, cu argumentul că va şubrezi situaţia finanţelor publice. "Punerea în aplicare a noului Cod fiscal ar genera implicaţii majore la nivelul construcţiei bugetare pentru anii următori din perspectiva obiectivului de menţinere a consolidării fiscale. Conform evaluărilor Comisiei Europene şi Fondului Monetar Internaţional, punerea în aplicare a noului Cod fiscal atrage, în mod evident, ratarea obiectivului bugetar pe termen mediu (MTO), respectiv: deficit structural de 1% din PIB şi deficit bugetar ESA de 1,2% din PIB, conform Programului de Convergenţă şi Strategiei Fiscal-bugetare. O asemenea dinamică denotă instabilitate în abordarea fiscal-bugetară: de la deficite mari se trece la deficite mici, apoi din nou la deficite mari", se arăta vineri într-un comunicat postat pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite