Discuţiile Iohannis-FMI s-au încheiat: Există rezerve că România îndeplineşte condiţiile pentru un acord flexibil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, la Palatul Cotroceni, cu delegaţia FMI, condusă de Andrea Schaechter FOTO presidency.ro
Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, la Palatul Cotroceni, cu delegaţia FMI, condusă de Andrea Schaechter FOTO presidency.ro

Există serioase rezerve că România îndeplineşte condiţiile pentru a beneficia de un acord de tip Flexible Credit Line şi preşedintele şi-a exprimat îngrijorarea faţă de vulnerabilităţile care pot afecta cadrul fiscal-bugetar viitor, în cadrul discuţiilor cu delegaţia FMI, potrivit Preşedinţiei.

În condiţiile în care "există serioase rezerve că România îndeplineşte condiţiile necesare pentru a beneficia de un acord de tip Flexible Credit Line", în cadrul întrevederii cu delegaţia FMI, preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la vulnerabilităţile care pot afecta cadrul fiscal-bugetar viitor, se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Potrivit sursei citate, reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional au prezentat cele mai importante evoluţii ale Programului de asistenţă cu caracter preventiv, program care a expirat în septembrie 2015, fără o evaluare finală favorabilă, ceea ce a ridicat semne de întrebare cu privire la voinţa Guvernului de a implementa reformele structurale asumate.

Referitor la bugetul pentru anul 2016, în cadrul discuţiilor a fost evidenţiată necesitatea ca România să nu se îndepărteze semnificativ de o abordare fiscal-bugetară prudentă, pentru a preîntâmpina o serie de riscuri macroeconomice.

"În acest sens, pe termen scurt, se impune păstrarea sub control a deficitului bugetar, ca element de responsabilitate şi prudenţă la nivelul deciziilor de politică economică, astfel încât prognozele economice favorabile să fie reflectate de o creştere economică sustenabilă", se mai arată în comuniat.

În cadrul discuţiilor de la Palatul Cotroceni a fost abordată şi tema recuperării întârzierilor în materie de reforme structurale, în special în privinţa eficienţei întreprinderilor de stat, o atenţie deosebită fiind acordată sectoarelor energiei şi transporturilor.

La primirea delagaţiei Fondului Monetar Internaţional (FMI) la Palatul Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis a spus că este „nerăbdător“ să afle discuţiile pe care reprezentanţii FMI le-au avut la Guvern. 

„Bine aţi venit la Cotroceni, este plăcerea mea să vă primesc aici şi sunt nerăbdător să aud detaliile discuţiei pe care aţi avut-o cu Guvernul, sper că a fost una bună“, a spus preşedintele la primirea delegaţiei FMI, condusă de Andrea Schaechter, şefa misiunii FMI la Bucureşti.

Delegaţia FMI se află de o săptămână la Bucureşti. Reprezentanţii Fondului vor avea, marţi, o întâlnire cu premierul Victor Ponta, la Palatul Victoria, delegaţia FMI umând să ajungă la Guvern la ora 16.00.

Premierul Victor Ponta a declarat recent că, deşi Guvernul nu mai are nevoie de niciun împrumut de la FMI, un nou acord de tip preventiv „este bun“, pentru „cine ştie ce o veni în Europa sau în lume, vreo criză financiară“.

„Este un subiect important, pe care îl voi discuta întâi la coaliţia de guvernare, după aceea să-l discutăm şi cu restul partidelor din opoziţie, pentru că orice acord, dacă se va încheia, se va încheia pe un termen mai lung, şi cu preşedintele României şi decizia trebuie să fie una politică a tuturor forţelor politice“, declara Ponta, întrebat de jurnalişti despre posibila încheiere a unui nou acord, de tip preventiv, cu FMI.

O delegaţie a Fondului Monetar Internaţional (FMI) se află în aceste zile în România, autorităţile urmând să poarte discuţii atât pe bugetul pe 2016, cât şi pe noua lege a redevenţelor, dar şi pe proiectul de rectificare bugetară, deşi România nu mai are un acord formal cu instituţia.

România nu mai are un acord în vigoare cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), dar o delegaţie a instituţiei financiară este prezentă în România şi are discuţii cu Ministerul Finanţelor atât pe bugetul pe 2016, cât şi pe legea redevenţelor.

Vestea a fost dată chiar de către Eugen Teodorovici, ministrul de resort. „Astăzi (marţea trecută – n.r.) o să fie deschiderea misiunii FMI. O să discutăm subiecte pe care le ştim cu toţii, în principal bugetul pe 2016, ce a rămas de implementat din toate reformele structurale, legea redevenţelor. Sunt mai multe subiecte pe ordinea de zi pe care le vom discuta zilele acestea cu reprezentanţii FMI“, a precizat Teodorovici. 

Acordul a expirat. Trăiască acordul

Afirmaţiile lui Teodorovici au fost surprinzătoare, având în vedere că acordul României cu FMI a expirat în data de 26 septembrie. Oficialii guvernamentali s-au arătat, însă, deschişi în ultima vreme faţă de parafarea unui nou acord, flexibil, cu FMI.

Întrebat dacă el consideră că un nou acord cu FMI ar fi oportun, Teodorovici a precizat că, în condiţiile actuale din mediul internaţional, un astfel de acord mult mai flexibil poate constitui un plus pentru România. Anterior, atât premierul Victor Ponta, cât şi Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), au argumentat că un astfel de acord poate fi folositor ţării noastre. 

De asemenea, şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat marţea trecută, în Parlament, că un acord de tip preventiv este necesar pentru că va aduce avantaje în următorii doi ani. „În opinia noastră, care începe să se contureze, este necesar un acord cu Fondul Monetar Internaţional, nu pentru împrumut, pentru că nu avem nevoie de bani, dar un acord preventiv pentru următorii doi ani de zile nu poate să ne aducă decât avantaje“, a arătat Dragnea.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite