Importăm din ce în ce mai mult. De ce am ajuns să producem cu un sfert mai puţină carne decât în 1990

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zootehnia a generat anul trecut aproape patru miliarde de euro în ecuaţia economiei locale, adică mai puţin de un sfert din pro­ducţia agricolă totală. În ceea ce priveşte efectivele de animale, acestea scad de la an la an, iar România a ajuns să se afle la coada ierarhiilor din Uniunea Europeană atunci când vine vorba de densitatea animalelor. Cu o singură excepţie.

România ocupă printre ultimele locuri ale unui clasament european în ceea ce priveşte numărul de bovine şi porcine raportat la suprafaţa de teren agricol, cu o densitate de doar 15, respectiv 51 de animale la fiecare sută de hectare de teren, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică, valabile pentru fina­lul anului trecut. În schimb, atunci când vine vorba de ovine, România stă mult mai bine, cu 88 de animale la fiecare sută de hectare, clasându-se imediat după ţări precum Grecia, Marea Britanie, Spania şi Olanda.

Efectivele de bovine din România au ajuns la finalul anului trecut la puţin peste două mi­li­oane de capete, după ce au scăzut cu peste 30% în ultimul deceniu. Şi numărul de porcine s-a diminuat la 4,4 milioane de capete anul trecut, un minus de peste o treime faţă de anul 2007, în timp ce efectivele de ovine şi caprine au crescut aproape constant în ultimii zece ani, ajungând anul trecut la 11,5 mili­oane, un plus de circa 25% comparativ cu 2007, arată datele INS.

Citiţi continuarea articolului pe www.newmoney.ro

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite