Ialomiţianu, PNL: Nu vom depune amendamente la legea bugetului pe 2016. Mai analizăm doar transparenţa utilizării banului public

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liberalul Gheorghe Ialomiţianu, membru în Comisia de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, a spus că orice amendament ce vizează creşterea cheltuielilor poate împinge deficitul bugetar la peste 3% din PIB, ceea ce ar presupune intrarea României în procedură de deficit excesiv
Liberalul Gheorghe Ialomiţianu, membru în Comisia de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, a spus că orice amendament ce vizează creşterea cheltuielilor poate împinge deficitul bugetar la peste 3% din PIB, ceea ce ar presupune intrarea României în procedură de deficit excesiv

Atât timp cât legea bugetului pe 2016 include reducerile de taxe din noul Cod Fiscal, creşterile salariale şi indexarea pensiilor, PNL nu va depune amendamente, însă mai analizează transparenţa utilizării banului public, pentru care vrea să primească garanţii de la ministrul Dezvoltării Regionale, în sensul că orice alocare către bugetele locale se va face prin hotărâre de guvern, a declarat liberalul Gheorghe Ialomiţianu.

„Atât timp cât toate măsurile de relaxare fiscală din Codul Fiscal, creşterile salariale şi indexarea pensiilor sunt incluse în legea privind bugetul pe 2016, nu vom depune amendamente care să aibă impact asupra bugetului. Noi am vrut creşterea bugetului pentru investiţii, ceea ce s-a produs faţă de bugetul losat de PSD. În plus, sunt unele derogări prin care se pot aloca sume suplimentare pentru investiţii în timpul anului“, a declarat, pentru „Adevărul“, liberalul Gheorghe Ialomiţianu, membru în Comisia de buget-finanţe din Camera Deputaţilor. 

Ialomiţianu a spus că orice amendament ce vizează creşterea cheltuielilor poate împinge deficitul bugetar la peste 3% din PIB, ceea ce ar presupune intrarea României în procedură de deficit excesiv.

„Este greu şi pentru Guvernul Cioloş să crească anumite cheltuieli pentru că are constrângeri bugetare. Deficitul este stabilit la 2,95% din PIB şi orice cheltuială suplimentară ne poate duce la deăîşirea liniei roşii de 3%, ceea ce împinge România în procedura de deficit excesiv“, a spus liberalul. 

Ialomiţianu a mai spus că nu exclude depunerea de amendamente din partea unor colegi, în mod individual, dar din partea partidului nu vor fi depuse. „Singurul lucru pe care îl mai analizăm este transparenţa utilizării banului public, de aceea vrem să vorbim cu ministrul Dezvoltării Regionale, cu domnul Dâncu. Să nu se mai facă derogări de la legea bugetului, toate alocările pentru administraţiile locale să se facă prin hotărâri de guvern şi să fie publicate în Monitorul Oficial. Vrem o garanţie de la domnul Dâncu, că nu se vor mai face derogări de la legea bugetului“, a adăugat Ialomiţianu.

În ceea ce priveşte alocările pentru construcţia şi modernizarea bisericilor, deputatul precizează că pot fi alocate sume şi pe parcursul anului. „Pentru lăcaşele de cult se pot aloca bani în timpul anului acolo unde există riscul să nu fie finalizate anumite biserici. Sunt situaţii şi situaţii, unele localităţi sunt foarte sărace, altele sunt foarte bogate şi pot finanţa din bugetul local construcţia sau modernizarea bisericilor“, a mai spus Ialomiţianu.     

Conducerea Parlamentului a decis, miercuri seară, ca dezbaterile asupra proiectului Legii bugetului de stat pe 2016 să înceapă vineri dimineaţă, în comisiile de specialitate, urmând ca acestea să lucreze şi în weekend, şi a programat votul final în plenul reunit al celor două Camere pentru miercuri.

Astfel, potrivit calendarului aprobat miercuri de către Birourile Permanente Reunite ale Parlamentului, amendamentele la proiectul Legii bugetului de stat vor putea fi depuse deja începând de miercuri seară, termenul final fiind joi, la ora 20.00. În cursul nopţii de joi, amendamentele senatorilor şi deputaţilor vor fi centralizate, astfel încât dezbaterile în comisiile de specialitate ale Parlamentului vor putea începe vineri dimineaţă.

Aceste comisii vor aviza fiecare ordonator de credite în parte (ministere şi instituţii) în cursul zilei de vineri, la şedinţe urmând să participe şi miniştrii Cabinetului Cioloş.

Calendarul aprobat este unul accelerat, astfel încât tot de vineri a fost programată şi prima şedinţă a Comisiilor reunite de buget-finanţare, care vor dezbate proiectul de buget în ansamblu.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite