Harta comercială a lumii, colorată de România: cu ce ţări avem excedente şi deficite în comerţul exterior - INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Industria auto este vârful de lance al exporturilor româneşti
Industria auto este vârful de lance al exporturilor româneşti

Ţările din Orientul Mijlociu şi de pe continentul african sunt destinaţiile cu care România are cel mai mare excedent comercial: 3,5 miliarde de euro în total. În acelaşi timp, China este partenerul faţă de care avem cel mai mare deficit extern: importurile din 2015 au depăşit exporturile cu 2,3 miliarde de euro.

Pe baza datelor centralizate la Institutul Naţional de Statistică (INS), „Adevărul“ vă prezintă deficitele şi excedentele comerciale ale României, colorând astfel harta lumii în funcţie de plusurile şi minusurile balanţei comerciale realizate în anul 2015.

17 destinaţii cu care avem excedente

Exporturi mai mari decât importurile am realizat în parteneriatele cu 17 destinaţii, dintre care se detaşează întregul continent african şi grupul de ţări din Orientul Mijlociu şi Apropiat (Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Iordania, Iran, Liban, Siria, Yemen, Georgia, Armenia, Azerbaidjan şi Irak).

În ţările din Orientul Mijlociu şi Apropiat, România a exportat în 2015 mărfuri în valoare totală de 2,2 miliarde de euro şi a importat produse totalizând 376 de milioane de euro, astfel că a rezultat un excedent comercial de 1,8 miliarde de euro.

Pe locul al doilea în topul destinaţiilor cu excedent comercial se regăseşte continentul african, unde România a exportat mărfuri în valoare totală de 2,2 miliarde de euro şi de unde a importat produse de 518 milioane de euro, rezultând astfel un surplus de 1,7 miliarde de euro.

Printre ţările cu care România a consemnat excedente ale balanţei comerciale externe se numără Marea Britanie, Norvegia, SUA, Republica Moldova, Serbia, Israel, Australia şi foarte puţine ţări membre UE.

Per total, cele 17 destinaţii excedentare au absorbit mărfuri de aproximativ 33 de miliarde de euro din România, expediind către ţara noastră mărfuri de 21 de miliarde de euro şi a rezultat astfel un surplus de 22 de miliarde de euro.

30 de ţări cu care avem deficite

Statisticile INS mai arată că balanţa comercială a României a înclinat către deficit în 30 de ţări, China, Ungaria şi Polonia fiind primele în topul decalajelor.

În China am trimis exporturi de 525 de milioane de euro, dar am achiziţionat importuri de 2,8 miliarde de euro, rezultând astfel un deficit comercial de 2,3 miliarde de euro în 2015.

Ungaria: exporturile noastre către ţara vecină au însumat 2,9 miliarde de euro, importurile - 5 miliarde de euro, rezultând astfel un deficit de două miliarde de euro.

Locul al treilea în topul deficitelor comerciale consemnate de România este ocupat de Polonia. Cu exporturi de la noi către ei de 1,4 miliarde de euro şi importuri de la ei către noi însumând trei miliarde de euro, decalajul pe această relaţie s-a ridicat la 1,6 miliarde de euro.

Deficite comerciale de aproximativ un miliard de euro am mai înregistrat, în 2015, cu Austria, Olanda şi Federaţia Rusă.

Balanţă echilibrată cu opt ţări

La mijlocul distanţei dintre deficite şi excedente se regăseşte un grup restrâns, de opt ţări, cu care România a avut decalaje mai mici de 15 milioane de euro în anul 2015.

Printre acestea se numără Letonia, Islanda, Venezuela (ţara cu valori egale la importuri şi la exporturi, deci cu o balanţă perfect echilibrată), Germania (ţara cu care avem cel mai intens comerţ exterior, peste 10 miliarde de euro atât la export, cât şi la import), Malta, Grecia, Finlanda şi Lituania.

Potrivit INS, exporturile totale ale României au însumat 54,5 miliarde de euro, importurile au totalizat 62,9 miliarde de euro, rezultând astfel un deficit de 8,4 miliarde de euro în anul 2015.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite