Guvernul vrea să taie salariile preşedintelui, ale miniştrilor şi ale altor înalţi demnitari. Cioloş anulează ordonanţa lui Gabriel Oprea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul va propune reducerea salariilor preşedintelui, miniştrilor, ale şefilor celor două camere ale Parlamentului, dar şi a altor înalţi demnitari, după ce acestea au fost majorate începând cu 1 august 2015 printr-o ordonanţă adoptată de Guvern în iulie anul trecut într-o şedinţă condusă de Gabriel Oprea, în calitate de premier interimar, au declarat surse guvernamentale pentru HotNews.ro.

Propunerea de reducere a salariilor pentru 48 de demnitari de rang înalt, de la preşedinte la miniştri şi şefi de servicii, va fi făcută în proiectul legii salarizării unitare, proiect pe care Guvernul îl va înainta Parlamentului în toamnă, potrivit surselor citate de HotNews.ro

„Toate salariile acestor înalţi demnitari vor scădea pentru a intra în grilă - cadru de salarizare. Salariile înalţilor demnitari sunt prea mari în acest moment şi nu pot fi prinse în noua grilă“, au declarat surse guvernamentale pentru HotNews.ro.

În luna iulie a anului trecut, într-o şedinţă condusă de premierul interimar de la acea vreme, Gabriel Oprea, Guvernul a adoptat o ordonanţă prin care majora până la de patru ori salariile a 48 de înalţi demnitari, cele mai mari salarii fiind acordate şefului statului, preşedintelui Senatului şi preşedintelui Camerei Deputaţilor, respectiv 21.540 de lei.    

Majorarea indemnizaţiilor a fost anunţată de Gabriel Oprea la începutul lunii iulie, în ultima zi în care a exercitat interimar funcţia de premier.

Guvernul stabilea ca această creştere să fie aplicată şi miniştrilor, vicepreşedinţilor, secretarilor şi chestorilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, Avocatului Poporului, preşedintelui Consiliului Legislativ şi celui al Curţii de Conturi, şefului SGG şi celui al Cancelariei premierului.

Astfel, conform ordonanţei, indemnizaţiile lunare ale preşedintelui ţării, prim-ministrului şi preşedinţilor celor două Camere parlamentare au fost majorate la 21.540 de lei brut (15.108 lei net), iar salarizarea vicepremierului era fixată la 20.000 de lei brut (14.024 de lei net).

În baza ordonanţei, miniştrii şi alte categorii de demnitari, inclusiv şefii serviciilor de informaţii, primeau o indemnizaţie lunară de 19.055 de lei brut (13.365 de lei net). În această ultimă categorie au fost incluşi şi consilierii prezidenţiali, care au rang de ministru.

Aceeaşi indemnizaţie brută de 19.055 de lei trebuia acordată şi miniştrilor-delegaţi, vicepreşedinţilor, secretarilor şi chestorilor din Senat şi Camera Deputaţilor, secretarului general al Guvernului, şefului Cancelariei premierului, Avocatului Poporului, preşedintelui Consiliului Legislativ, preşedintelui Curţii de Conturi, directorilor SRI, SIE, SPP şi STS.

În luna noiembrie a anului trecut, Senatul a adoptat un proiect de respingere a ordonanţei privind mărirea salariilor a 48 de înalţi demnitari, cu 90 de voturi „pentru“, un vot „împotrivă“ şi şase abţineri, Camera Deputaţilor fiind for decizional. De atunci, ordonanţa a fost uitată pentru mai multe luni în  sertarele de la Camera Deputaţilor. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite