Guvernul aprobă în şedinţa de miercuri ordonanţă prin care şi soţiile veteranilor de război sunt scutite de plata taxelor locale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de miercuri Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal prin care şi soţiile veteranilor de război vor fi scutite de la plata impozitelor locale, după ce situaţia s-a aflat în centrul unui scandal, ca urmare a dispariţiei, din Codul intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016, a unei prevederi clare care menţiona în mod expres exceptarea şi acestora de la plata taxelor.

Proiectul de OUG a fost publicat săptămâna trecută de Ministerul Finanţelor şi apare pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de miercuri. 

Scutirea urmează să se aplice şi altor categorii de persoane cu statut special, urmând să fie restabilite facilităţile fiscale acordate până la finalul anului trecut.

„În cazul veteranilor şi al văduvelor de război, ministerul propune scutirea integrală de la plata impozitelor pentru clădirile şi terenurile deţinute în comun cu soţii/soţiile acestora, precum şi pentru un mijloc de transport, la alegere. Pentru persoanele persecutate din motive politice şi cele deportate în străinătate ori constituite în prizonieri şi soţii/soţiile acestora, scutirile se acordă pentru locuinţa de domiciliu, terenul aferent acesteia şi pentru un mijloc de transport, la alegere“, a precizat ministerul.

Concret, proiectul de Ordonanţă de Urgenţă va completa articolele 456, 464 şi 469 din noul Cod Fiscal. „Scutirea (de impozit n.r.) se acordă integral pentru clădirile aflate în proprietatea persoanelor menţionate (…), deţinute în comun cu soţul sau soţia. În situaţia în care o cotă-parte din clădiri aparţine unor terţi, scutirea nu se acordă pentru cota-parte deţinută de aceşti terţi“, prevede proiectul de Ordonanţă de Urgenţă, publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor.

În 10 august, ministrul Finanţelor, Ancu Dragu, a declarat că situaţia veteranilor va fi reglementată printr-o Ordonanţă de Urgenţă.

Scandalul anulării scutirilor de taxe pentru veterani a pornit de la modificările aduse Codului Fiscal, de la interpretarea acestora sau de la Normele de aplicare. Guvernul Ponta a eliminat din vechiul Cod Fiscal prevederea referitoare la scutirea de impozit pentru imobilele deţinute de soţi, introducând una generală, care viza imobilele în coproprietate.

La rândul său, Cabinetul Cioloş a precizat, în Normele metodologice de aplicare a Codului Fiscal, că, în cazul coproprietăţii, scutirea se aplică doar pentru cota-parte deţinută.

Mai exact, în noul Cod Fiscal, articolul 456, se arăta că „Nu se datorează impozit/taxă pe clădiri pentru(…) litera r) clădirile aflate în proprietatea sau coproprietatea veteranilor de război, a văduvelor de război şi a văduvelor nerecăsătorite ale veteranilor de război“.

De asemenea, articolul 455 (6) arată că „în cazul în care o clădire se află în proprietatea comună a două sau mai multe persoane, fiecare dintre proprietarii comuni ai clădirii datorează impozitul pentru spaţiile situate în partea din clădire aflată în proprietatea sa“.

Guvernul Cioloş a arătat, în normele de aplicare a Codului Fiscal, că din codul scris de Guvernul Ponta, reiese clar că de scutire beneficiază doar veteranii de război, văduvele de război şi văduvele nerecăsătorite ale veteranilor de război. Adică soţia veteranului de război nu beneficiază de scutire, aceasta urmând să plătească impozitul pentru cota-parte.

În vechiul Cod Fiscal, în vigoare până la 31 decembrie 2015, era prevăzut foarte clar faptul că veteranii de război, împreună cu soţiile, erau scutiţi de plată. „În cazul unei clădiri, al unui teren sau al unui mijloc de transport deţinut în comun de o persoană fizică prevăzută la alin. 1, 2, 3, 4 (veteran de război, văduve de război, martiri şi persoane cu handicap –n.r.), scutirea fiscală se aplică integral pentru proprietăţile deţinute în comun de soţi“, arată articolul 284 din vechiul Cod Fiscal, referitor la facilităţi pentru persoanele fizice.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite