Fenechiu răspunde acuzaţiilor lui Băsescu: în 2011 s-a reziliat contractul pentru Master Planul de Transport, iar noul contract este în termen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Relu Fenechiu susţine că România va avea un Master Plan pe Transporturi
Relu Fenechiu susţine că România va avea un Master Plan pe Transporturi

Fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu precizează că în anul 2011 ministerul a reziliat primul contract de consultanţă pentru elaborarea Master Planului General de Transport, iar în aprilie 2012 a fost încheiat un alt contract, ale cărui termene sunt respectate.

Relu Fenechiu precizează într-un comunicat că în aprilie 2012 a fost încheiat contractul de consultanţă pentru elaborarea Master Planului General de Transport, cu liderul mondial în domeniu AECOM, după ce în 2011 Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii a reziliat primul contract de consultanţă care avea acelaşi obiectiv, şi anume elaborarea Master Planului General de Transport.

Comunicatul vine ca urmare a declaraţiilor de luni făcute de preşedintele Traian Băsescu potrivit cărora Guvernul a probat că nu a fost competent în pregătirea absorbţiei banilor pentru exerciţiul 2014-2020 prin proiectul Acordului de Parteneriat transmis la Bruxelles, adăugând că trage un semnal de alarmă în acest sens.

"Ţin să menţionez că, în urma demersurilor Ministerului, la ultimele discuţii purtate cu consultantul s-a analizat posibilitatea de a devansa termenele de livrare a rapoartelor, iar AECOM a promis că va face tot posibilul ca versiunea preliminară a Raportului privind Master Planul pe termen scurt, mediu şi lung pentru domeniile rutier, feroviar, aerian, naval şi multimodal să fie transmisă în prima jumătate a lunii august, astfel încât proiectele respective să intre în discuţii pentru exerciţiul financiar 2014-2020 cu reprezentanţii Comisiei Europene, întâlnire care va avea loc la sfârşitul lunii august", explică Fenechiu.

El mai declară că, în condiţiile în care a întreprins "toate demersurile pentru implementarea unui proiect necesar în vederea dezvoltării unui sistem eficient de transport durabil, flexibil şi sigur (premisă esenţială pentru succesul dezvoltării economice) şi în România", îşi rezervă dreptul de a întreba care este perioada analizată şi catalogată de către preşedintele Băsescu drept un eşec: anul 2011, când a fost reziliat contractul de consultanţă iniţial sau anul 2012 când s-au derulat etapele necesare încheierii unui nou contract de consultanţă şi eforturile de devansare a unor termene astfel încât, la următoarele discuţii cu reprezentanţii CE, Ministerul Transporturilor să se prezinte cu propunerile de proiecte pentru finanţarea din perioada 2014-2020.

Fenechiu mai susţine că rapoartele transmise până în prezent de consultant - Raport de Început, Rapoarte de Progres, Raport Diagonostic, Documente necesare pentru stadiul de notificare, Ghid naţional de evaluare pentru proiectele de transport şi a metodologiei de prioritizare a Master Planului, Raport privind bazele de date primare şi consolidate, Ghid naţional de evaluare pentru proiectele de transport şi a metodologiei de prioritizare a proiectelor din Master Plan, Manualprivind Modelul Naţional de Transport - au respectat termenele prevăzute în calendarul de derulare a proiectului.

Preşedintele Traian Băsescu a citat luni din analiza Comisiei Europene mai multe formulări critice printre care cea referitoare la faptul că documentul transmis de partea română "nu ţine cont de substanţa Strategiei Europa 2020", lipsa de corelare între recomandările specifice de ţară şi programul naţional de reformă, "lipsa capacităţii de analiză" în stabilirea obiectivelor care trebuie finanţate, propunerea unor proiecte neeligibile, lipsa unui Master Plan pe Transporturi.

"Şi, în sfârşit, pentru că tot am pierdut «un geniu», pe domnul Fenechiu, o observaţie din documentul experţilor Comisiei Europene care spune «lipsă de Master Plan pentru Transporturi». Aşa genial şi aşa lipsă, după domnul prim-ministru", a mai comentat Băsescu.

Comisia Europeană a atenţionat Guvernul, potrivit unui document oficial obţinut săptămâna trecută de Mediafax, că proiectul Acordului de Parteneriat transmis către Bruxelles, care va reglementa modul de utilizare a banilor comunitari pentru 2014-2020, este incoerent şi fără priorităţi clare, solicitând ca documentul să fie refăcut "peste vară", până în luna septembrie.

Avertismentul a fost notat de către Reprezentanţa permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană, care i-a atenţionat mai departe pe reprezentanţii Guvernului de la Bucureşti că o eventuală respingere a acestui proiect de către Comisia Europeană, în urma consultărilor inter-servicii care vor avea loc, riscă să conducă la întârzieri în adoptarea viitoarelor programe operaţionale şi în implementarea lor chiar de la începutul anului viitor, fapt ce ar crea noi probleme în absorbţia fondurilor europene.

La acel moment, premierul Victor Ponta a afirmat, la Digi 24, că ştirea incluzând aceste observaţii reprezintă doar "o mică petardă", că el nu a primit vreo scrisoare, că în urm cu două luni a mai existat o informaţie similară care ar fi fost negată de Comisia Europeană şi că deocamdată este vorba doar de o consultare cu oficialii de la Bruxelles.

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a susţinut că dialogul informal pe care îl poartă autorităţile române cu Comisia Europeană pentru elaborarea Acordului de Parteneriat pentru 2014-2020 "se derulează printr-un schimb constructiv de opinii, conform calendarului agreat de comun acord cu Comisia".

MFE a menţionat, într-un comunicat remis joi agenţiei Mediafax, că proiectul Acordului de Parteneriat transmis CE pe 6 iunie şi supus în aceeaşi zi dezbaterii publice "nu putea fi unul aproape definitivat".
Ministerul Fondurilor Europene a precizat luni şi că Acordul de Parteneriat pentru 2014-2040 urmează să fie transmis Comisiei de către autorităţile române în toamna acestui an.

"Până la momentul transmiterii Acordului de Parteneriat pentru 2014-2020, autorităţile române şi serviciile Comisiei Europene poartă un dialog informal care constă în întâlniri şi schimb de corespondenţă. Schimbul de opinii dintre autorităţile române şi serviciile Comisiei este unul constructiv şi, ca urmare a discuţiilor purtate în cadrul dialogului informal, documentul consultativ va fi revizuit conform concluziilor agreate de ambele părţi", mai afirmă MFE.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite