Evaluatorii schimbă regulile şi pregătesc o bază de date cu proprietăţile imobiliare lăsate ca garanţie pentru creditele bancare, în colaborare cu BNR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Evaluatorii proprietăţilor care sunt cumpărate prin credit bancar vor transmite Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR) informaţii privind tipul proprietăţii, suprafaţa, localitatea, valoarea de piaţă pentru a fi incluse intr-o bază de date, ca parte a unui proiect cu BNR.

"Am convenit cu BNR să facem o bază de date gestionată de ANEVAR, în care fiecare evaluator care va lucra un raport de evaluare pentru o bancă va transmite nişte informaţii neconfidenţiale care vor fi colectate, precum tipul proprietăţilor şi valoarea estimată. Încercăm în septembrie să avem un program pilot pus la punct, am vrea să fie funcţional de anul viitor", a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, preşedintele ANEVAR, Adrian Vascu.

Riscuri mai mici pentru garanţiile colaterale

Scopul realizării bazei de date este ca toate evaluările realizate pentru bănci să se regăsească în acelaşi loc, dar şi monitorizarea calităţii rapoartelor de evaluare, transparentizarea activităţii şi minimizarea riscurilor privind garanţiile colaterale.

Baza de date nu va cuprinde tranzacţiile în sine, ci date precum tipul proprietăţii evaluate, suprafaţa, localitatea unde se află proprietatea respectivă, probabil şi codul poştal, valoarea de piaţă dată de evaluator, data evaluării şi opinia evaluatorului.

Aceasta va funcţiona pe site-ul ANEVAR şi va fi accesibilă fiecărui evaluator pentru a-şi vedea înregistrările, dar şi băncilor - pentru propriile evaluări.

Evaluatorul va completa un formular online în care va introduce valoarea estimată a proprietăţii, iar în urma trimiterii acestuia va primi un mesaj automat cu un ID al tranzacţiei şi valoarea imobilului introdusă, pe care o raportează băncii mai departe.

Indici de evoluţie şi analize periodice

"Va fi foarte utilă pentru că, pe de o parte, dacă vor exista suspiciuni la evaluări, se va vedea mult mai uşor şi vom putea să luăm măsuri, iar pe de altă parte, baza de date va putea să conducă la o analiză atentă a relaţiei evaluatorilor cu toate băncile.
Vor putea fi extraşi indici de evoluţie, va permite analize periodice pe aceleaşi tipuri de proprietăţi, iar orice informaţii care pot fi strânse la un loc şi analizate sunt utile
", a spus Vascu.

El a precizat că nu s-a stabilit dacă vor fi introduse date şi retroactiv, urmând să fie puse la punct toate detaliile în perioada următoare.

Noile standarde, de la 1 iulie

ANEVAR a elaborat primul set de standarde de evaluare adaptate pieţei din România, care vor deveni obligatorii de la 1 iulie.

Acestea încorporează Standardele Internaţionale de Evaluare, sunt în conformitate cu Standardele Europene de Evaluare (EVS) şi conţin şi alte standarde şi ghiduri metodologice suplimentare, elaborate de Asociaţie.

"De exemplu, două dintre noile ghiduri se referă la determinarea valorii impozabile a unei clădiri şi respectiv la determinarea valorii pe termen lung a bunurilor imobile în cazul emiterii de obligaţiuni garantate cu creanţe şi au fost elaborate la solicitarea autorităţilor de reglementare din domeniu, respectiv Ministerul de Finanţe şi Banca Naţională a României.
Aceste două standarde vor intra în vigoare imediat ce autorităţile competente vor emite cerinţele legale în acest sens
", a afirmat Vascu.

De asemenea, asociaţia mai are în lucru un standard de evaluare pentru creditarea ipotecară în conformitate cu directiva UE privind creditul ipotecar (MCD) şi cu recomandările Băncii Centrale Europene.

ANEVAR are 4.200 de membri titulari şi 300 de companii afiliate. Dintre aceştia, 750 de evaluatori participă la un interviu pentru a deveni experţi judiciari, posibilitate acordată de legislaţie membrilor asociaţiei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite