E.ON cere autorităţilor să monitorizeze evoluţia preţului la energie: O extraordinară evoluţie pe care nu am văzut-o comparativ cu alte pieţe

E.ON cere autorităţilor să monitorizeze evoluţia preţului la
energie: O extraordinară evoluţie pe care nu am văzut-o comparativ cu alte pieţe

Evoluţia preţului la energie din România a fost excepţională, iar autorităţile ar trebui să monitorizeze piaţa foarte îndeaproape pentru a preveni astfel de evoluţii, consideră Marc Spieker, directorul financiar al grupului german E.ON SE.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Suntem conştienţi de creşterea preţurilor de pe Piaţa pentru Ziua Următoare şi de pe Piaţa de echilibrare pentru electricitate şi cred că reflectă nişte evoluţii specifice ale pieţei, unde vedem nişte companii de trading care au intrat în insolvenţă, circumstanţe specifice privind vremea, o capacitate scăzută pe hidro, (...) iar această combinaţie duce la aceste preţuri. Noi trebuie să introducem aceste creşteri de preţuri în calculele noastre pentru consumatorii finali. Cred că reglementatorii şi alte autorităţi competente, precum Consiliul Concurenţei, ar trebui să monitorizeze piaţa foarte îndeaproape şi să se gândească la mecanisme adecvate şi specifice pentru a preveni astfel de evoluţii. Când comparăm alte pieţe din Europa de Est, evoluţia pe care am văzut-o în primele două trimestre în România a fost excepţională. O extraordinară evoluţie pe care nu am văzut-o comparativ cu alte pieţe, în ultimul timp”, a spus Spieker, pentru Agerpres.

Reprezentantul E.ON a precizat că în România piaţa fluctuează mult mai mult, comparativ cu anii trecuţi, iar preţurile fluctuante în anumite etape devin probleme.

Energia electrică pe bursă a crescut săptămâna trecută de aproape trei ori faţă de august 2016, preţul cu livrare vineri, 4 august, ajungând la 570 lei/MWh.

Solicitarea E.ON vine şi în contextul în care Premierul Mihai Tudose a afirmat că Executivul va cere Parlamentului să declanşeze o anchetă privind activitatea din ultimele luni a Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie.

citeste totul despre: