Eminenţa cenuşie din spatele succesului Dacia Logan va ajuta România să atragă fonduri UE. Cine este Louis Schweitzer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Louis Schweizer este părintele Loganului FOTO AP
Louis Schweizer este părintele Loganului FOTO AP

Managerul Louis Schweitzer, fostul preşedinte al Renault care a dat lovitura de piaţă cu Dacia Logan, a fost trimis de Guvernul Franţei, la solicitarea Guvernului României, să conducă un program de modernizare a administraţiei româneşti, pentru ca România să obţină o mai bună absorbţie a fondurilor europene.

Specialistul va asista România pentru a atrage fondurile alocate în cadrul perioadei de programare 2014-2020, au declarat, pentru HotNews, oficiali guvernamentali francezi.

Cine este Louis Schweitzer şi cum s-a născut Loganul

Managerul de top francez care conduce misiunea Expertise France pentru România, Louis Schweitzer (72 de ani), s-a născut la Geneva, Elveţia. Numele său este legat în primul rând de compania Renault, pe care a condus-o din 1992 până în 2005, ca preşedinte şi director general.

Radu Vasile Louis Schweitzer Radu Sârbu 1990 FOTO AP



Schweitzer este cel care a făcut un pariu în care nu credea aproape nimeni - autoturismul de 5.000 de euro care să cucerească pieţele emergente. Astfel a luat naştere, în anul 2004, modelul Dacia Logan, dezvoltat de Renault la uzina din România.

Adrian Năstase Ion Iliescu Louis Schweitzer 2004 Logan Dacia FOTO AP



Ideea i-a venit la Moscova, unde îl însoţea pe preşedintele francez de atunci, Jacques Chirac.

„Văzând maşinile acelea învechite, mi s-a părut inacceptabil că progresul tehnic să nu-ţi permită să faci o maşină bună la 6.000 de euro", a spus el.

Ulterior Schweitzer a revizuit ţinta şi mai ambiţios: 5.000 de euro bucata.

Pornind de la acest preţ de bază, pe maşină urmau să se adauge diferite dotări, în funcţie de buzunarele şi de pretenţiile clienţilor din toată lumea, până la un preţ total de 11.200 de euro, în viziunea lui Schweitzer.

După cum ştim deja prea bine, managerul francez a câştigat pariul, Logan contribuind crucial la redresarea Renault, care până la acest model intrase într-un declin ameninţător. În anul 2014, numai fabrica de la Mioveni a avut vânzări totale de peste 511.000 de unităţi, din care peste 480.000 la export, conform datelor Renault.

Jacques Chirac  Louis Schweitzer 2005 FOTO AP

 Ce este Expertise France

Prin intermediul unei agenţii guvernamentale franceze recent înfiinţate, numită Expertise France, Schweitzer va susţine aplicarea unui „program de sprijin pentru modernizarea administraţiei române, program conceput pentru a contribui la aplicarea Acordului de parteneriat încheiat între România şi Comisia Europeană pentru perioada 2014-2020", a declarat, pentru HotNews, Cyril Bouyeure, consilier special pe lângă preşedintele Expertise France.

Potrivit sursei citate, autorităţile române au cerut agenţiei franceze să facă un diagnostic al sistemului românesc de absorbţie a fondurilor UE.

„Pe baza cererii formulate de administraţiile române şi în cadrul strategiei de reformă şi consolidare a administraţiei publice 2014-2020 aprobată de Comisia Europeană, Expertise France va elabora un diagnostic al nevoilor de asistenţă în materie de gestiune a fondurilor europene, apoi va căuta şi va mobiliza experţii cu această competenţă, în special din interiorul administraţiei franceze", a menţionat reprezentantul Expertise France, prin intermediul Ambasadei Franţei la Bucureşti.

Schweitzer a intrat deja în acţiune

Fostul top-manager al Renault a şi descins la Bucureşti în ianuarie 2015, pentru începerea „dialogului şi elaborarea acestui diagnostic", iar pe 10  februarie, cu ocazia vizitei preşedintelui român Klaus Iohannis la Paris, Schweitzer a făcut şi o prezentare, la care a asistat şi şeful statului francez, Francois Hollande.

Agenţia guvernamentală Expertise France şi-a oferit serviciile de sprijinire a modernizării administraţiei române, la iniţiativa Ambasadei Franţei în România, care „a făcut apel la Expertise France", potrivit reprezentantului agenţiei.

Cum ne vor ajuta francezii

Expertise France anunţă că „are ca misiune" să facă cunoscută expertiza administraţiei franceze şi a diferitelor agenţii specializate ataşate pentru a întări capacitatea omologilor români în ceea ce priveşte:
- identificarea şi selectarea proiectelor eligibile pentru fonduri europene,
- licitaţiile publice
- crearea de instrumente de pilotare (programe şi indici)
- colectare, analiză şi prelucrare a datelor utile
- comunicare şi guvernare
- audit şi control.

Printre sursele de finanţare ale agenţiei se numără şi banii de la ţările care beneficiază de serviciile sale.

Domeniile specifice vor fi determinate de comun acord cu fiecare instituţie a administraţiei româneşti şi cu Comisia Europeană, precum şi cu instituţiile internaţionale care ajută România să-şi consolideze administraţia, a menţionat oficialul Expertise France.

Agenţia franceză precizează că este finanţată din proiectele pe care le derulează pentru Guvernul Franţei, pentru Naţiunile Unite şi agenţiile şi programele specializate ale ONU (Organizaţia Mondială a Sănătăţii, ONUSIDA, Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare), pentru mării finanţatori internaţionali (Comisia Europeană, Banca Mondială, bănci regionale de dezvoltare), ţări beneficiare, mari fundaţii private.  Expertise France intervine pe finanţări care pot fi naţionale sau europene.

În funcţie de subiecte şi de comun acord cu cei interesaţi, misiunile vor fi finanţate de Franţa (sprijinul Ambasadei Franţei), de România cu fonduri de origine europeană sau de Comisia Europeană prin creditele de asistentă tehnică delegate băncilor de dezvoltare.

Expertise France a fost înfiinţată printr-o lege din 7 iulie 2014, care prevede fuzionarea a şase operatori publici de asistentă tehnică internaţională. Activitatea acestor operatori a fost transferată începând cu 1 februarie 2015 la Expertise France, care preia toate angajamentele lor.

Expertise France este o agenţie de stat, subordonată ministerelor cu atribuţii în domeniul afacerilor externe şi al economiei. Agenţia acţionează în cadrul "politicii externe de dezvoltare, de solidaritate şi de influenţa a Franţei", arată sursa citată.

Comisia Europeană vede un „prilej de turism instituţional“

România beneficiază are la dispoziţie un întreg program operaţional de asistentă tehnică de 212 milioane de euro în perioada 2014-2020, bani europeni din care poate plăti servicii de sprijin în absorbţia fondurilor structurale şi de coeziune.

Potrivit unor surse europene accesate de HotNews, banii din programul de asistenţă tehnică nu sunt întotdeauna folosiţi performant, cu rezultate în absorbţia generală de fonduri europene, iar agenţia franceză urmăreşte să ia aceşti bani în schimbul serviciilor pe care le oferă.

În mai toate statele UE, nu numai în România, fondurile de asistentă tehnică sunt prilej de turism instituţional şi nu sunt folosite eficient pentru a sprijini absorbţia fondurilor europene.

Guvernul Franţei, prin agenţia sa, urmăreşte să ia aceşti bani de la statele membre, oferindu-le în schimb serviciile de asistenţă tehnică şi instituţională de calitate de care dispun francezii", au declarat, pentru HotNews, surse europene.

Comisia Europeană salută serviciile franţuzeşti acordate României, dar avertizează că sprijinul trebuie să respecte liniile directoare din programele operaţionale pe care Comisia le-a aprobat sau urmează să le aprobe pentru România, privind banii europeni din perioada de programare 2014-2020.

Cum este organizată Expertise France

Revenind la Expertise France, agenţia guvernamentală franceză este condusă de un Consiliu de Administraţie care îl are că preşedinte pe  Jean-Christophe Donnellier, care a activat anterior în Misiunea Franţei la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), în Ambasada franceză la Washington, precum şi în Trezoreria statului.

Directorul general al Expertise France este Sebastien Mosneron-Dupin, care a activat, printre altele, ca administrator al Senatului Franţei şi consilier economic al ministrului de Externe de la Paris.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite