DOCUMENT Normele pentru „taxa pe stâlp” sunt gata la Ministerul Finanţelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În cazul construcţiilor electrotehnice, stâlpii se taxează, dar echipamentele sunt scutite
În cazul construcţiilor electrotehnice, stâlpii se taxează, dar echipamentele sunt scutite

Ministerul Finanţelor a publicat proiectul normativului care reglementează impozitul pe construcţii, clarificând ce bunuri intră sau nu sub incidenţa taxării.

Modul de calcul, cota de impozitare de 1,5% din valoarea contabilă şi categoria de construcţii care vor fi supuse „taxei pe stâlp“ sunt clarificate printr-un proiect normativ publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Contribuabilii trebuie să calculeze şi să declare impozitul pe construcţii până la data de 25 mai, inclusiv, a anului pentru care se datorează impozitul.

Plata se efectuează în două rate egale, respectiv până la datele de 25 mai şi de 25 septembrie.

În condiţiile în care în acest an 25 mai este duminică, ei pot să-şi îndeplinească această obligaţie până luni, 26 mai, a anunţat ANAF.

Principalele clarificări
 
Proiectul de norme metodologice răspunde principalelor probleme ridicate de acest impozit până în prezent. Iată câteva exemple:

** nu se iau în considerare la determinarea impozitului construcţiile primite în administrare, concesiune sau cu chirie, care sunt înregistrate conform regulilor contabile  în conturi în afara bilanţului;

** se supun impozitului şi construcţiile incluse contabil în conturi de stocuri, dacă pentru acestea nu se datorează impozit pe clădire;

** în cazul construcţiilor care se compun atât din elemente de construcţii (clasa 1 Catalog) cât şi echipamente (clasa 2 Catalog) impozitul se datorează numai pentru partea corespunzătoare elementelor de construcţii;

** lucrările de amenajare, modernizare la spaţiile închiriate în valoare de peste 25% din valoare clădirii şi care au fost notificate proprietarilor nu se supun impozitului pe construcţii;

** pentru clădirile scutite de impozit pe clădiri conform art. 250 din Codul fiscal se va plăti impozit pe construcţii;

** nu intră sub incidenţa impozitului imobilizările corporale în curs de execuţie înregistrate în contul 231.

Ce construcţii vor fi impozitate
 
 În OUG nr. 102/2013 se subliniază că persoanele juridice vor trebui să achite noul impozit pentru construcţiile prevăzute în grupa 1 din Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 2139/2004, respectiv unele dintre următoarele: centrale hidroelectrice, centrale termoelectrice şi nuclear-electrice; staţii şi posturi de transformare, staţii de conexiuni; piste şi platforme; sonde de ţiţei, gaze şi sare; rampe de încărcare-descărcare; coşuri de fum şi turnuri de răcire; iazuri pentru decantarea sterilului, heleştee, iazuri, bazine; ecluze şi ascensoare; baraje, jgheaburi pentru piscicultură; infrastructura de transport feroviar (căile ferate), infrastructura de drumuri (alei, străzi, autostrăzi etc.); platforme, turnuri şi piloni metalici pentru antene de radiofonie, telefonie mobilă, radio, TV; construcţii pentru transportul energiei electrice; lacuri artificiale de acumulare şi canale de irigaţii.
 
Instalaţiile nu se taxează

Conform proiectului de act normativ, în cazul mijloacelor fixe de tip sisteme complexe sunt considerate construcţii numai acele părţi ale sistemului care se încadrează în grupa 1 şi sunt înregistrate în conturi corespunzătoare construcţiilor, respectiv fundaţiile, structurile de susţinere etc.

De exemplu, între mijloacele fixe care sunt sisteme complexe se încadrează parcurile fotovoltaice, parcurile eoliene.

Mai exact, aceste sisteme complexe sunt compuse din: fundaţii, piloni de susţinere, echipamente şi instalaţii, încadrate conform Catalogului privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, aprobat prin HG nr. 2.139/2004, atât în grupa 1 „Construcţii“, cât şi în grupa 2 „Echipamente tehnologice“, şi înregistrate din punct de vedere contabil în conturi corespunzătoare construcţiilor şi/sau conturi corespunzătoare instalaţiilor, potrivit proiectului de HG.

„Încadrarea se efectuează de către o comisie tehnică sau expert tehnic independent, pe bază caracteristicilor tehnice ale mijloacelor fixe“, se subliniază în proiectul de act normativ.

Reamintim că Daniel Anghel, membru al Boardului Consiliului Investitorilor Străini, a declarat recent că activele supuse impozitului pe construcţii au o durată de funcţionare foarte mare, situată în intervalul 10-60 ani. „Rezultă astfel că un contribuabil va plăti între 15% şi 90% din valoarea totală a activului, ceea ce este excesiv“.


Profitul reinvestit, scutit de impozit

Acelaşi proiect normativ mai prevede şi modalitatea de scutire de impozit a profitului reinvestit.

Profitul investit în echipamente tehnologice – maşini, utilaje şi instalaţii de lucru – astfel cum sunt prevăzute în subgrupa 2.1 din Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, este scutit de impozit.

Profitul investit reprezintă soldul contului de profit şi pierdere, respectiv profitul contabil brut cumulat de la începutul anului, în anul punerii în funcţiune a echipamentelor tehnologice respective.

Scutirea de impozit pe profit aferentă investiţiilor realizate se acordă în limita impozitului pe profit datorat pentru perioada respectivă. Pentru perioada 1 iulie - 31 decembrie 2014, în aplicarea facilităţii se ia în considerare profitul contabil brut înregistrat începând cu data de 1 iulie 2014“, prevede proiectul citat.

Notă de Fundamentare - Taxa pe Stâlp

Norme Taxa Pe Stalp

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite