Demos, despre creşterea salariului minim: „Salariile decente pentru o viaţă demnă trebuie corelate cu alte politici sociale!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidul Democraţiei şi Solidarităţii – Demos susţine că o creştere a salariului minim ar fi benefică pentru angajaţi şi pentru economie, cu condiţia ca măririle să fie semnificative şi corelate cu alte politici sociale.

Redăm mai jos poziţia integrală transmisă de Partidul Democraţiei şi Solidarităţii – Demos:

Guvernul a anunţat o posibilă creştere a salariului minim la 2.080 lei brut pe lună, începând cu 1 noiembrie 2018. Orice creştere a salariului minim este benefică pentru angajaţi şi pentru economie, cu condiţia ca măririle să fie semnificative şi corelate cu alte politici sociale.

 Partidul Democraţiei şi Solidarităţii – Demos atrage atenţia că  deşi salariul minim net s-a dublat în ultimii şapte ani, astăzi nu acoperă nevoile de consum necesare unui trai decent. Din cauza nivelului scăzut al salarizării, milioane de români au luat calea străinătăţii, aceasta fiind  principala cauză a actualului deficitului forţei de muncă. Fără salarii mari, România nu poate să se dezvolte.

Din 2011 până în prezent, salariul minim a crescut constant, dar, concomitent, a crescut şi numărul contractelor de muncă pe salariu minim: de la 8% în 2011 la 47% în 2018. Nu am fi ajuns aici dacă PSD şi-ar fi respectat promisiunea de a remedia efectele catastrofale ale legii dialogului social adoptate de guvernul Boc în 2011, prin care au fost blocate negocierile colective. În absenţa unor modificări legislative care să garanteze dreptul la sindicalizare şi la negociere colectivă, creşterea salariului minim nu va asigura ieşirea din subdezvoltare.

Mai mult decât atât, un efect indirect al creşterii salariului minim este precarizarea lucrătorilor independenţi şi a tuturor celor care nu sunt salariaţi.  Contribuţiile sociale ale acestora sunt calculate în baza salariului minim, ceea ce înseamnă că lipsa unor măsuri sociale echitabile îi lasă în afara sistemului de asigurări sociale şi de sănătate.

Beneficiile creşterii salariului minim sunt anulate de taxele şi impozitele uriaşe plătite de cei mai vulnerabili dintre români

O altă problemă ignorată de PSD este suprataxarea celor cu salarii mici. Beneficiile creşterii salariului minim sunt anulate de taxele şi impozitele uriaşe plătite de cei mai vulnerabili dintre români. Taxele pentru salariul minim din România sunt cele mai mari din Uniunea Europeană (38,6%). Avem nevoie de taxare progresivă pentru a diminua povara pusă pe cei cu salarii mici şi pentru a asigura o distribuţie echitabilă a prosperităţii.

Deşi este necesară, creşterea anunţată a salariului minim reprezintă un pas prea mic şi insuficient, care nu poate remedia dezastrul social în care se află România la ora actuală. România are nevoie de politici sociale integrate şi  curajoase, nu de măsuri punctuale şi mărunte. Salariul minim nu trebuie să fie un salariu de supravieţuire, aşa cum este în prezent, ci un salariu care să asigure o viaţă decentă şi demnă.


 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite