Deficitul fondului de pensii va ajunge la 17,2 miliarde de lei în 2018. Plafonarea pensiilor militarilor, discutată azi în Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În prezent, deficitul fondului de pensii este de 14,1 miliarde şi va creşte la peste 17 miliarde de lei, anul viitor, dacă nu se indexează pensiile cu inflaţia, a declarat la Digi24 Ionuţ Mişa, ministrul Finanţelor Publice. Ordonanţa privind pensiile speciale, prin care se introduce o plafonare a pensiilor militare, va fi discutată în şedinţa de astăzi a Guvernului.

"În 2016 deficitul pe fondul de pensii a fost de 15,6 miliarde lei. În afara banilor care se cotizau la Fondul de pensii, mai veneau de la buget, în plus, 15,6 miliarde lei. În 2017, suma este de 14,1 miliarde lei. În 2018 ca estimare se ajungea la 17,2 miliarde, din cauza majorărilor salariale, care determinau automat şi o creştere a pensiei. Nemaifiind contributivitate, trebuiau să vină bani de la buget suplimentar pe fondul de echilibrare. Practic, în permanenţă, ceilalţi români prin impozite şi taxe trebuiau să contribuie la aceste pensii", a spus Mişa.

Pensia media a personalului aeronautic este de peste 10.800 lei

"Am făcut o analiză legată de pensia medie la finele lunii mai 2017. La nivelul personalului aeronautic la o pensie medie de 10.849 lei, contributivitatea era de 2.751 lei. Diferenţa de 8.114 lei veneau de la buget. Vă daţi seama cât de mare este decalajul. Există şi alte situaţii în care există astfel de decalaje", a mai spus ministrul Finanţelor, subliniind că pensia medie în restul sistemului este de 970 lei şi va ajunge la 1.070 lei în 2018.

De asemenea, el a precizat că există un termen de 15 septembrie pentru a-şi depune dosarul cei care doresc să iasă la pensie şi să beneficieze de actualele prevederi legislative, dar se va rupe corelaţia între creşterea salariului şi creşterea pensiei şi indexările următoare vor fi făcute doar în raport cu inflaţia.

Pensiile militarilor nu vor fi mai mari decât soldele sau salariile

Potrivit unui proiect de OUG privind pensiile militare de stat, pensia nu va mai putea depăşi media soldelor sau salariilor primite în anii de activitate, în baza cărora s-a calculat venitul. Proiectul limitează şi indexarea pensiilor speciale cu rata medie anuală a inflaţiei, fără alte sporuri, dispoziţie care se va aplica şi pensionarilor din aviaţie, personalului auxiliar din instanţe şi parchete, funcţionarilor parlamentari, diplomaţilor şi parlamentarilor.

Proiectul ordonanţei de urgenţă privind pensiile speciale va fi discutat în şedinţa de astăzi a Guvernului. Dacă va fi aprobată, Ordonanţa de Urgenţă ar urma să intre în vigoare la 15 septembrie 2017.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite