Dăncilă: Voi depune diligenţele necesare pentru ca România să acceadă în Zona euro în 2024

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că va depune diligenţele necesare pentru ca România să acceadă în Zona euro în anul 2024.

„România şi-a luat angajamentul de a adera la Zona euro odată cu îndeplinirea condiţiilor, iar, recent, am setat un orizont temporal clar pentru acest obiectiv, anul 2024. La rândul meu, îmi asum că voi depune diligenţele necesare pentru a conduce ţara mea în această direcţie”, a afirmat Viorica Dăncilă, marţi, la Bruxelles, în cadrul unei dezbateri despre viitorul Uniunii Europene.

Banca Naţională a României (BNR) estimează că România ar putea adopta euro cel mai devreme în anul 2026, o estimare mai puţin optimistă decât cea a politicienilor, care dădeau drept termen anul 2024.

„Dacă noi spunem acolo că orizontul rezonabil pentru ca România să între în zona euro va fi undeva 2024, să zicem pentru intrarea în sistemul cursurilor de schimb, care mai mult sau mai puţin este aproape acelaşi lucru cu adoptarea euro, de acolo încolo nu mai este decât drum înainte şi el poate să dureze doi ani sau mai mulţi ani“, a spus guvernatorul BNR Mugur Isărescu, la conferinţa Profit Financial Forum. Guvernatorul a atras de asemenea atenţia că România trebuie să intre pregătită în zona euro şi că acest proces este „un maraton de rezilienţă, de rezistenţă“.

Anterior, atât ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, cât şi preşedintele PSD Liviu Dragnea indicau ca dată de aderare anul 2024, ceea ce presupunea intrarea în sistemul ratelor de schimb cel mai târziu în 2022.

România mai îndeplineşte doar o condiţie din 5                        

Europarlamentarul Siegfried Mureşan a atras recent atenţia asupra faptului că România mai îndeplineşte doar una dintre cele cinci condiţii de aderare la zona euro, cea privind datoria publică, ce se menţine încă la nivelul de 35% din PIB, dar deficitul bugetar creşte şi inflaţia la fel.

„Pentru a deveni stat membru al zonei euro trebuie îndeplinite cinci condiţii. Prima este condiţia datoriei publice, sub 60% din PIB. În România datoria este în creştere, acest guvern ne îndatorează, dar încă suntem sub această limită. Este singura condiţie pe care o îndeplinim. În urmă cu doi ani de zile îndeplineam şi cea de-a doua condiţie, şi anume criteriul inflaţiei. Când PSD a venit la guvernare, inflaţia în România era 0%. În urmă cu un an de zile era 0,6%, acum este peste 5%. Deci, nu mai îndeplinim criteriul inflaţiei. Suntem statul membru al UE cu cea mai mare rată a inflaţiei”, a spus Mureşan.

 „Este un guvern care a îmbolnăvit economia României: inflaţie record, ROBOR record - care duce la creşterea ratelor creditelor tuturor românilor, leul este la un minim istoric în raport cu euro, deficitul economic a crescut. Este un guvern care ne îndepărtează de aderarea la zona euro, în condiţiile în care Bulgaria este cu un picior şi jumătate în zona euro şi ne aşteptăm să adere într-un an de zile de la momentul actual”, a completat Siegfried Mureşan.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite