Cum a reuşit România să găzduiască noul Centru European de Cybersecurity. Atuurile care ne-au făcut să câştigăm competiţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
cyber

Atuuri precum locul 6 în UE în ceea ce priveşte numărul de absolvenţi IT&C, peste 15 programe de cybersecurity dezvoltate în 11 universităţi şi licee din România şi locul 4 la nivel mondial în privinţa numărului de medalii obţinute la competiţiile academice au făcut România să câştige competiţia pentru găzduirea noului Centru Cyber european, arată Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii (ANIS).

„Astăzi suntem totodată mândri şi bucuroşi nu doar pentru că România câştigă, pentru prima oară, dreptul de a găzdui o instituţie europeană, ci şi pentru că această instituţie vizează activităţi din zona protecţiei cibernetice, un subiect de o vitală importanţă în această perioadă plină de provocări la nivel regional şi chiar global. Localizarea Centrului European de Securitate Cibernatică la Bucureşti este o validare dincolo de graniţele ţării noastre a expertizei româneşti într-un domeniu complex şi absolut esenţial în anii care urmează. Este, în acelaşi timp, o obligaţie pentru România să privească cu mai multă responsabilitate susţinerea ecosistemului tech actual care, aşa cum susţinem de atâţia ani, poate contribui decisiv la viitorul digital european”, a declarat Mihai Matei, preşedintele ANIS.

Bucureştiul a câştigat titulatura de gazdă pentru nou înfiinţatul Centru Industrial, Tehnologic şi de Cercetare în materie de Securitate Cibernetică într-o competiţie cu alte 6 oraşe din Europa.

În scrisoarea de susţinere a candidaturii Bucureştiului, ANIS a punctat progresul României în domeniul securităţii cibernetice şi tehnologiei în general şi potenţialul de transformare a ţării noastre, într-un hub important în regiune.

În cifre, ecosistemul IT&C din România arată astfel:

  • Locul 6 în UE în ceea ce priveşte numărul de absolvenţi IT&C
  • Peste 27.000 de studenţi înscrişi anual la facultăţi cu profil tehnologic
  • Peste 15 programe de cybersecurity dezvoltate în 11 universităţi şi licee din România
  • Locul 4 la nivel mondial în privinţa numărului de medalii obţinute la competiţiile academice
  • Bucureştiul este cel mai important centru IT&C din ţară, cu peste 83.000 de specialişti angajaţi în 118 companii tech şi investiţii de peste 1.1 miliarde de euro atrase în ultimii 7 ani în startup-uri tech
  • Industria IT&C a contribuit la creşterea economică în primul trimestru al anului 2020 cu aproape 40%, iar în 2019, contribuţia sectorului la formarea PIB a fost de 6%

De-a lungul celor 22 de ani de activitate, ANIS a contribuit la dezvoltarea industriei locale de software şi servicii prin numeroase proiecte menite să transforme România într-un centru european de excelenţă în IT. Printre cele mai importante proiecte în acest sens, inclusiv proiecte educaţionale, se regăsesc programul Bursele ANIS de susţinere a cadrelor didactice tinere în integrarea unor tehnologii noi în domeniul cybersecurity în programa universitară şi derularea de programe de instruire acreditate internaţional.

În acelaşi timp, ANIS este parte a Strategiei SMART-Edu pentru digitalizarea educaţiei din România, coordonând grupul de lucru dedicat securităţii cibernetice, protecţiei datelor, siguranţei online şi eticii IT. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite