Cum motivează Mişa transferul contribuţiilor: 157.798 angajatori nu au plătit contribuţii sociale pentru două milioane de angajaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Finanţelor Ionuţ Mişa a motivat, într-o conferinţă de presă, necesitatea transferului contribuţiei sociale de la angajator la angajat, el precizând că 157.798 angajatori nu au plătit contribuţii pentru circa două milioane de angajaţi.

„Vreau să vă prezint câteva cifre care justifică necesitatea realizării transferului de contribuţii şi necesitatea implementării acestei măsuri. La data de 30.09.2017 erau 157.798 angajatori care nu au plătit contribuţiile sociale pentru angajaţii lor. Am să vă menţionez şi numărul angajaţilor aferenţi. Este vorba de 2.076.097 angajaţi”, a spus Mişa.

El a precizat că „este o pondere foarte mare şi un număr foarte mare a celor care până acum evitau plata contribuţiilor sociale către bugetul de stat”.

Ministrul a mai spus că măsura va fi aplicată laolaltă cu introducerea sancţiunii pentru evaziune fiscală şi realizarea unui dosar penal dacă angajatorul va face stopaj la sursă şi nu va vira la bugetul de stat contribuţiile reţinute angajatului.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat săptămâna trecută că neplata contribuţiilor sociale ale angajaţilor de către angajatori va fi clasificată din nou ca infracţiune. El a precizat că acest lucru va fi prevăzut în ordonanţa care urmează să fie adoptată de Guvern sau, dacă nu, într-o lege ulterioară.

Până în anul 2015, reţinerea şi nevirarea contribuţiilor sociale era pedepsită cu închisoarea. Ulterior, o decizie a Curţii Constituţionale a declarat neconstituţională această prevedere, astfel că în prezent practica neplăţii contribuţiilor se poate pedepsi cu cel mult amenzi contravenţionale.

O decizie a CCR, publicată în Monitorul Oficial pe 6 iulie 2015, a declarat neconstituţional art. 6 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, care prevedea că reprezintă infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la 6 ani reţinerea şi nevărsarea, cu intenţie, în cel mult 30 de zile de la scadenţă, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă, potrivit avocatnet.ro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite