Raport Erste Group Research: Creşterea economică a României va depăşi aşteptările în acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Produsul intern brut (PIB) real al României va reveni peste nivelul din 2008, ca urmare a unei contribuţii mai puternice a cererii interne, potrivit unui raport al Erste Group Research, care foloseşte analizele BCR, relatează economica.net.

Anliştii Dumitru Dulgheru şi Marina Spătaru de la BCR spun că economia României va depăşi aşteptările, aceştia crescând estimarea de creştere a PIB la 3%, scrie economica.net.

„Un torent de date, începând cu producţia industrială, exporturile, vânzările cu amănuntul şi sfârşind cu serviciile dedicate companiilor, a adăugat dovezi că economia românească este pe cale să crească mai repede decât era de aşteptat pentru primul trimestru din 2014“, scriu aceştia în raportul Erste Group Research.

Printre argumentele invocate se numără şi creşterea „solidă“ a producţiei industriale, de 9,1%, „cu industria prelucrătoare prinzând rădăcini adânci în zona pozitivă“. De asemenea, acest lucru a fost vizibil şi în ceea ce priveşte exporturile, care au crescut cu 12% în luna februarie, tot în termeni anuali.

„A trebuit să creştem estimarea noastră anterioară privind exporturile din 2014 la 7% de la 6%“, au precizat analiştii.

Vânzările cu amănuntul au furnizat o altă surpriză pozitivă, avansând cu 7,5% an/an în februarie, vânzările nealimentare urcând cu mai mult de 12%.

Potrivit noilor estimări Erste – BCR, industria va creşte cu 3,8% (vechea prognoză era de 2,4), agricultura va stagna (+1,5), construcţiile vor creşte cu 2,5% (3), iar comerţul şi serviciile cu 3% (2,3). Se vor colecta taxe cu 2,8% mai mari (2,3).

Se va cheltui cu 2,4% mai mult în sectorul privat (2), cu 1,5% în sectorul public (1), şi se va investi cu 4% mai mult în 2014 faţă de 2013. Exporturile vor creşte cu 5,7% (3,8), iar importurile cu 4,9% (3,5), potrivit estimărilor Erste – BCR. 

Mai puteţi citi: 

Creşterea PIB din 2013 nu se vede în buzunarele românilor. Surplusul se ascunde la stat, la multinaţionale şi în conturile evazioniştilor, cred economiştii. Economiştii consultaţi de „Adevărul“ în legătură cu creşterea surprinzătoare a PIB din 2013 arată că doar companiile multinaţionale şi cele de stat au câştigat cu adevărat ceva în 2013, în timp ce populaţia şi firmele mici româneşti au dus greul.

Ponta, despre plusul PIB de 3,5% în 2013: „Graficele arată că şi românii de rând au beneficiat de creşterea economică“. Într-o prezentare detaliată a performanţelor obţinute în 2013, Guvernul arată că agricultura, industria şi exporturile au fost principalele motoare ale economiei, iar salariile şi pensiile au crescut, astfel că şi românii de rând au avut de câştigat. Asta „se vede în grafice“, a spus premierul Victor Ponta.

Leul s-a apreciat uşor, ajutat de anunţarea creşterii-record a economiei româneşti din 2013.Moneda naţională s-a apreciat în prima parte a sesiunii interbancare locale, ca urmare a publicătii unor date peste aşteptări privind creşterea PIB de anul trecut. Astfel că BNR a publicat, la ora 13.00, un curs de referinţă de 4,4815 lei/euro, cu 1,13 bani mai redus faţă de joi.

România este tigrul Europei: avem cea mai mare creştere economică din UE. Creşterea economică de 3,5% în 2013 a României plasează ţara noastră pe locul 1 în topul Uniunii Europene al avansurilor PIB, reiese din datele centralizate la Eurostat – biroul de statistică al UE.

Ţările UE cu cele mai bune estimări de creştere a PIB în 2014. România, în top 10. Cea mai mare crestere a produsului intern brut (PIB) al unei tari din Uniunea Europeana (UE) ar putea sa ajunga la 4,2% in acest an, potrivit estimarilor Fondului Monetar International.

Economia României a crescut cu 3,5% în anul 2013. În trimestrul IV, a avansat cu 1,7% faţă de trimestrul III şi cu peste 5% faţă de acelaşi trimestru din 2012. In anul 2013, Produsul Intern Brut a crescut, comparativ cu anul 2012, cu 3,5%, arată datele comunicate azi-dimineaţă de Institutul Naţional de Statistică (INS). 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite