CORESPONDENŢĂ DE LA FRANKFURT Încrederea în euro începe să crească, dobânda-cheie a BCE rămâne la minimul de 0,75%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mario Draghi este optimist în privinţa evoluţiei economice din UE
Mario Draghi este optimist în privinţa evoluţiei economice din UE

Banca Centrală Europeană (BCE) a menţinut joi dobânda de politică monetară la nivelul minim-record de 0,75%, unde se află de la mijlocul anului trecut. BCE va monitoriza impactul aprecierii monedei euro asupra economiei şi asupra stabilităţii preţurilor, dar „cursul de schimb nu este o ţintă de politică monetară, dar este important pentru creştere şi stabilitatea preţurilor“, a precizat Mario Draghi, preşedintele BCE.

Şeful Băncii Centrale Europene a mai arătat că rata de schimb este aproape de nivelul mediu pe termen lung.

„Aprecierea este, într-un fel, semn al revenirii încrederii în euro. Cursul de schimb este important pentru stabilitatea preţurilor şi pentru creştere, iar noi vrem să vedem dacă această apreciere este sustenabilă şi dacă modifică evaluarea noastră de risc în ceea ce priveşte stabilitatea preţurilor“, a spus Mario Draghi, într-o conferinţă de presă, la Frankfurt.

Euro a spart pragul raportului de 1,3 faţă de dolarul american în februarie, iar joi a fost cotat la 1,3711 euro/dolar.

„Pe baza analizelor nostre economice şi monetare, am decis să menţinem rata dobânzii-cheie a BCE neschimbată. Rata inflaţiei a scăzut, aşa cum s-a anticipat, şi ne aşteptăm să coboare sub 2% în următoarele luni", se arată într-un comunicat al BCE. 

Comparativ cu începutul lunii ianuarie, când Draghi s-a arătat încrezător în perspectivele economice şi a semnalat că partea cea mai dificilă a crizei s-a încheiat, euro s-a apreciat la maximul a 14 luni faţă de dolar. Băncile comerciale au alimentat această apreciere returnând BCE o parte mai mare a împrumuturilor primite prin operaţiunile de urgenţă pentru suplimentarea lichidităţii.

BCE a coborât la începutul lunii iulie rata dobânzii-cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 1% la 0,75%, şi a redus rata depozitelor la zero, ambii indicatori ajungând la minime istorice.

Tot joi, consiliul de politică monetară al Băncii Angliei a anunţat că menţine dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 0,5%, unde se află din martie 2009, iar plafonul programului de achiziţii de obligaţiuni la 375 miliarde de lire sterline.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite