Consultant imobiliar, despre impactul protestelor asupra pieţei româneşti: Investitorii pun mai multe întrebări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investitorii imobiliari activi pe piaţa locală sunt precauţi în prezent, având în vedere recentele schimbări politice de la nivel mondial, la care s-au adăugat şi protestele din România, şi pun mai multe întrebări decât de obicei despre situaţia de la nivel local, a declarat pentru News.ro directorul general al companiei de consultanţă imobiliară JLL România, Silviana Petre Badea.

„Previziunile pentru anul acesta atât la nivel european, cât şi la nivelul României sunt precaute din cauza faptului că sunt multe variabile, în lume şi în economie. Am văzut în Statele Unite ce s-a întâmplat, vom vedea ce se va întâmpla şi în Franţa. Politicul joacă un rol foarte important şi este din ce în mai intruziv. Şi atunci previziunile pentru piaţa de capital sunt precaute”, a afirmat Badea.

În plus faţă de schimbările de pe plan internaţional, protestele din România generează întrebări în rândul investitorilor interesaţi de piaţa locală.

„Începutul de an a venit cu proteste. Aceste proteste semnifică faptul că există o nemulţumire la nivel social, dar tot se cheamă că este o discrepanţă între ce vor oamenii şi ce dă Guvernul, iar chestia aceasta nu place niciunui investitori”, a menţionat directorul general al JLL România.

În februarie, sute de mii de români au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de Ordonanţa de Urgenţă 13, privind modificarea codurilor penale. 

Întrebată ce efecte au avut protestele asupra investitorilor, Badea a spus că deocamdată aceştia au pus mai multe întrebări decât de obicei.  

“Ce se întâmplă acolo? Ce vedem este pe bune? Oamenii ies în stradă ca să apere măsurile anticorupţie?  Acestea au fost cele mai dese întrebări. Investitorii au vrut mai multe explicaţii. De unde provine supărarea, nemulţumirea , de ce au ieşit atât de mulţi? Nimănui nu îi place să se întâmple astfel de lucruri”, a spus Badea, pentru News.ro. 

În ceea ce priveşte investitorii mai vechi din piaţă, aceştia sunt mai bine informaţi şi mai greu de influenţat.

„Papalekas ştie ce se întâmplă pe aici, drept pentru care nu o să-l distragă de la noua achiziţie faptul că iese cineva în stradă”, a argumentat specialistul JLL.

Compania de investiţii imobiliare Globalworth, fondată de omul de afaceri grec Ioannis Papalekas, s-a calificat alături de încă trei fonduri de investiţii imobiliare în a doua rundă de negocieri pentru preluarea grupului Africa-Israel Investments (AFI Group), care deţine pe piaţa locală mall-urile AFI din Bucureşti şi din Ploieşti, relata la începutul lunii februarie publicaţia israeliană Globes.

“AFI este o tranzacţie foarte mare, cu mult mai mult decât piaţa imobiliară din România.(…) Globalthworth sau altcineva ar însemna pentru AFI o schimbare de direcţie sau nu. În funcţie de tipul companiei care va achiziţiona AFI, poate să vină şi să zică că dezvoltă şi vinde. Altcineva poate să vină şi să achiziţioneze AFI şi poate să zică că îl interesează dividendele pe care poate să le obţină”, a menţionat Badea. 

Potrivit JLL, România a înregistrat anul trecut tranzacţii imobiliare în valoare de circa 900 milioane euro, în creştere cu 35% faţă de 2015.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite