Conducerea ASF promite: RCA se va scumpi în medie cu 3% în 2015, creşterile excesive de tarife nu vor fi aprobate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De la 1 ianuarie se schimbă regimul asigurărilor de răspundere civilă auto
De la 1 ianuarie se schimbă regimul asigurărilor de răspundere civilă auto

Preţul mediu al poliţelor de răspundere civilă auto (RCA) ar putea creşte cu 3% anul viitor, pe fondul unei rate combinate a daunei supraunitare, a declarat preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu.

"Tariful la RCA este un subiect sensibil pentru foarte mulţi asiguraţi, mai ales în rândul tinerilor, şi orice creştere stârneşte nemulţumiri.
Pe de altă parte, piaţa de profil este dezechilibrată şi asigurătorii trebuie să majoreze tarifele pentru a aduce acest indicator la un nivel subunitar. Mă aştept ca tariful mediu al RCA să crească în 2015 cu 3%.
Este doar o prognoză, şi nu ceva cert. Dacă vor veni cu creşteri excesive de tarife, nu le vom aproba
", a spus Mişu Negriţoiu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, într-o conferinţă de presă.

Daunele, mai mari decât încasările

Potrivit ASF, la nivelul celor 11 societăţi care au dreptul să emită poliţe RCA, rata combinată a daunei (un indicator care are în vedere nivelul despăgubirilor plătite, al rezervelor de daună constituite şi nivelul veniturilor încasate) este de 117%.

"Corectarea acestui dezechilibru trebuie făcută, dar nu presupune automat o majorare a preţurilor, ci poate să însemne şi reducere de costuri. ASF transmite asigurătorilor că recentele modificări ale normei RCA nu trebuie să reprezinte pretexte pentru ca aceştia să îşi acopere pierderi anterioare prin intermediul poliţei RCA", se arăta într-un comunicat al ASF dat pulblicităţii la începtul acestui an.

Subscrierile au crescut cu 11% în primele 9 luni

Datele ASF arată că subscrierile din poliţe de asigurare de răspundere civilă auto (RCA) obligatorie au crescut cu 11% în primele 9 luni, la 1,94 miliarde de lei, pe fondul avansului primei medii cu 3%, la 515 lei, şi al numărului de contracte cu 4%, la 5,37 milioane.

În perioada analizată, numărul dosarelor de daună avizate a fost de 202.351, în scădere cu 10% faţă de 30 septembrie 2013, iar numărul dosarelor de daună plătite a coborât cu 11%, la 202.694.

Prima de asigurare medie anualizată a fost de 515 lei, în creştere cu 3% (+13 lei) faţă de nivelul mediu înregistrat în primele trei trimestre ale anului 2013.

La nivelul întregii pieţe RCA, valoarea despăgubirilor plătite a scăzut cu 1%, la 1,39 miliarde de lei, iar dauna medie plătită a fost de 6.859 lei, în creştere cu 12% faţă de septembrie 2013.

Şapte daune la 100 de poliţe

Frecvenţa cu care se produc accidente în România este de 7%, adică din 100 de poliţe de asigurare RCA 7 cer despăgubiri, a explicat şeful ASF.

În Germania, această rată esete de 2%, iar media UE se situează undeva între 2% şi 2,5%.

Este adevărat că şi starea drumurilor influenţează rata daunalităţii, dar nu se poate spune că este o cauză pentru ca frecvenţa accidentelor să fie atât de mare.
Pe de altă parte, la nivelul transportatorilor costurile cu poliţa de asigurare sunt echivalente cu două-trei plinuri
“, a mai spus Mişu Negriţoiu.

La finele lunii septembrie, un număr de 11 asigurători erau autorizaţi de către ASF să practice RCA, şi anume ABC Asigurări, Allianz-Ţiriac Asigurări, Asirom, Astra, Carpatica Asig, City Insurance, Euroins România, Generali România, Groupama, Omniasig şi Uniqa.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite