Comisia de agricultură din Camera Deputaţilor îl cheamă pe ministrul Daniel Constantin la discuţii privind seceta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia de agricultură a Camerei Deputaţilor se va reuni peste o săptămână ca să discute despre situaţia creată în agricultură din cauza secetei, a anunţat, marţi, preşedintele comisiei, Nini Săpunaru, spunând că îl cheamă la discuţii, pentru a găsi soluţii urgente, şi pe ministrul Daniel Constantin.

„După cum aţi văzut, Guvernul este iar surprins că a venit seceta, deşi, din luna iunie, agricultorii au tras semnale clare de alarmă cu privire la această situaţie. Probabil că la toamnă Guvernul va fi surprins iar de inundaţii. Toate prognozele au sugerat faptul că, după trei ani foarte buni pentru agricultură, urmează şi perioade secetoase. Mai mult, este posibil ca seceta să afecteze agricultura şi în anii următori“, a declarat marţi Nini Săpunaru, vicepreşedinte PNL şi preşedinte al Comisiei de agricultură din Camera Deputaţilor, potrivit Mediafax.

El a arătat că sistemul de irigaţii acoperă doar 140.000 de hectare şi canalele magistrale de irigaţie sunt goale şi că, în mod cert, trebuie irigaţii pentru a putea însămânţa culturile noi, iar ministrul Agriculturii nu face nimic.

Săpunaru a mai spus că săptămâna viitoare va fi convocată Comisia pentru agricultură din Camera Deputaţilor pentru a discuta despre situaţia creată de secetă.

„Săptămâna viitoare, în calitate de preşedinte, voi convoca Comisia pentru agricultură pentru a pune în discuţie situaţia creată de seceta dezastruoasă din acest an şi, în acest context, vom dezbate şi lipsa de soluţii din partea Guvernului. Vom convoca atât Ministerul Agriculturii, cât şi asociaţiile de producători“, a afirmat Nini Săpunaru, precizând că şedinţa va avea loc săptămâna viitoare, marţi, de la ora 10.00.

El a mai spus că PNL solicită Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale implicarea Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare pentru a umple canalele principale de irigaţii pe cheltuiala proprie.

La rândul său, Diana Pavelescu, secretar al Comisiei de agricultură a PNL, a susţinut că soluţia pentru combaterea efectelor secetei ar fi realizarea în regim de urgenţă a unei evaluări a pagubelor produse, iar în urma acestei estimări să fie achitată fiecărui agricultor o sumă fixă drept avans pentru aceste pagube.

Pavelescu a mai spus că seceta va duce şi la creşterea preţului furajelor, va afecta şi preţul cerealelor şi, implicit, şi consumatorul.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, declara, luni, în urma unei întâlniri cu reprezentanţi ai agricultorilor, că autorităţile vor acorda diferenţiat despăgubirile specifice fermierilor mici şi fermierilor mari, pentru cei din urmă fiind nevoie de aprobarea Comisiei Europene, el susţinând că nu există o evaluare exactă a efectelor secetei în agricultură.

Constantin a afirmat că, probabil, fiecare fermier înregistrează pierderi din cauza secetei la culturile de primăvară, iar culturile însămânţate în toamna anului 2014, pentru care s-a încheiat campania de recoltat, nu au avut pierderi foarte mari din cauza secetei.

El a mai spus că, în ceea ce îi priveşte pe fermierii mari, având în vedere că valoarea despăgubirilor ar trebui să fie mai mare, trebuie notificată Comisia Europeană.

„Estimăm că răspunsul Comisiei Europene - pentru a acorda aceste scheme de la bugetul de stat - va veni în câteva luni de zile, iar imediat după aceea vom acorda aceste despăgubiri, dar cel mai probabil la începutul anului 2016. Lucrăm la documentele pregătitoare, astfel încât să notificăm şi să solicităm şi Comisiei Europene un ajutor, în speranţa că vom primi, Dacă nu vom primi, există deja un angajament al Guvernului pe cele două scheme la care am făcut referire“, a spus Constantin.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite