CNADNR plăteşte 15.000 de euro pentru a-i supraveghea video pe angajaţii de la staţia de taxare Feteşti, acolo unde sume importante erau reţinute de casieri
0Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) vrea să plătească până la 66.883 de lei fără TVA (15.000 de euro) unei firme care să instaleze un sistem de verificare şi control al încasărilor în numerar de la staţia de Taxare de la Feteşti, pe autostrada A2. Măsura este luată după ce, în ultimii ani, sume importante au fost reţinute de casieri şi nu au fost înregistrate în evidenţe.
Sistemul presupune filmarea 24 de ore din 24 a tuturor trecerilor şi plăţilor. Invitaţia de participare a fost transmisă în data de 26 aprilie, iar termenul limită pentru depunerea ofertelor este 10 mai, ora 10.
„Principala funcţie a sistemului de monitorizare video, control şi detecţie fraudă este monitorizarea traficului prin AI Feteşti (benzile cu încasare manuală) şi înregistrarea numerelor de înmatriculare într-o bază de date, concomitent cu înscrierea acestora pe bonul fiscal eliberat de imprimanta fiscală în procesul de tarifare“, se arată în caietul de sarcini realizat de CNADNR.
Monitorizarea se va face din două centre: sediul central de la Bucureşti al CNADNR şi sediul direcţiei regionale Constanţa. Sistemul cuprinde camere video de securitate, servere, rutere şi monitoare cu ecran tactil. Selectarea ofertei câştigătoare se va face după criteriul preţului cel mai scăzut. Durata contractului este de 15 luni.
Măsura vine după mai multe controale realizate în ultimi ani, care au descoperit că mulţi dintre angajaţii staţiei de taxare de la Feteşti reţineau sume importante plătite de către şoferi şi nu le treceau în evidenţe. Un raport al corpului de control al CNADNR, realizat în primăvara anului trecut, preciza că suma maximă neîncasată de către companie, pentru un singur operator într-o tură de lucru, a fost de aproape 5.500 de lei, iar compania a înregistrat pierderi generate de angajaţii necinstiţi de la staţia de taxare de circa 10.000 de euro pe zi.