Surpriză: După aproape 20 de ani, România are excedent în comerţul cu produse agroalimentare. Exportăm cereale şi importăm alimente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţara noastră a intrat pentru prima dată, după aproape 20 de ani, pe excedent în comerţul cu produse agroalimentare, înregistrând un plus de peste 3 milioane de euro după primele nouă luni ale anului, a declarat, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, citat de Agerpres.ro.

„România nu a mai fost pe plus în comerţul cu produse agroalimentare din 1994, iar acum, la nouă luni, avem deja un excedent de 3,2 milioane de euro. Cred că vom încheia anul 2013 pe plus, ţinând cont că datele actuale sunt doar pentru trei trimestre. Am reuşit să obţinem din exporturile de produse agroalimentare, până la finele lunii septembrie, aproape 3,51 de miliarde de euro“, a spus Constantin.

În primele nouă luni din acest an, România a exportat peste 8,1 milioane de tone de produse agroalimentare în ţările intra şi extracomunitare, în creştere cu peste 36% faţă de aceeaşi perioadă din 2012. Sumele încasate din exporturile de produse agroalimentare pe pieţele intra şi extra comunitare au totalizat 3,509 miliarde euro, iar în perioada similară a anului trecut acestea au fost de numai 2,882 miliarde de euro.

Export tot mai mare de cereale

Exporturile de cereale au devenit, în ultimii ani, tot mai profitabile pentru România, grâul, seminţele de floarea-soarelui, porumbul românesc continuând să fie printre cele mai căutate produse agricole pe piaţa externă. Numai în primele nouă luni ale acestui an, exporturile de cereale au reprezentat o pondere cumulată de peste 40% din totalul încasărilor la nouă luni.

Alimente de import

Pe de altă parte, în primele nouă luni din 2013, România a importat peste 4,2 milioane de tone de alimente şi produse agroalimentare, o cantitate mai mică cu 5 procente faţă de aceeaşi perioadă a lui 2012. Valoarea produselor importate a fost sensibil mai scăzută decât cea încasată din exporturi, respectiv 3,506 miliarde euro, fiind însă mai mare cu aproximativ 3,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Pe lista importurilor României de produse agroalimentare s-au clasat pe primele locuri aceleaşi produse ca şi în anii anteriori şi anume carnea de porc, proaspătă sau refrigerată, cu o valoare de 184,727 milioane de euro (104.381 tone), urmată îndeaproape de zahăr cu 167,49 milioane euro pentru 321.495 tone şi de turte şi alte reziduuri solide cu încasări de 137,28 milioane euro pentru 322.866 tone.

Mai puteţi citi:

E oficial: de la 1 ianuarie 2014, România va putea relua exporturile de carne de porc în UE, după 10 ani de interdicţii

Exporturile de carne de porc spre Uniunea Europeană vor putea fi reluate de la 1 ianuarie 2014. Asta va fi „o şansă pentru producătorii români să se capitalizeze, deorece vor putea vinde produsele mai scump“, a declarat Valentin Şoneriu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Livrările de carne şi produse procesate din carne de porc de la firme româneşti au fost interzise în UE în anul 2003.

Tot ce trebuie să ştii despre porcul de Crăciun: cum se negociază preţurile în fiecare oraş. Cât ne recomandă medicii să mâncăm şi capcanele de după post

Puţini români îşi pot imagina masa de Crăciun fără preparate din carne de porc, dar medicii atrag atenţia cu privire la cantitatea consumată. Totuşi, specialiştii îi avertizează pe români cu privire la felul în care trebuie să arate carnea prospătă atunci când este cumpărată. adevarul.ro vă propune o plimbare prin goana după carnea de porc, oraş cu oraş.

Chimicalele din mâncare, monitorizate şi studiate de specialişti În ultimii ani, în România s-a constatat o creştere îngrijorătoare a unor boli grave, cum ar fi cancerul, diabetul, bolile cardiace şi enumerarea ar putea continua cu alte afecţiuni ale lumii moderne.

Moş Crăciun vine cu mâncare de la catering. Cât ne costă să primim direct acasă mâncarea tradiţională, de Crăciun Tot mai mulţi sibieni aleg o variantă la îndemână pentru masa tradiţională de Crăciun. Persoanele foarte ocupate îşi primesc musafirii cu bucate tradiţionale, comandate la firmele de catering.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite