Camioanele cu electricitate, metoda americanilor de a asigura curent electric când cererea este foarte mare dimineaţa. Ce soluţii are România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
casa panouri solare acumulatori baterii energie stocare

Condiţiile meteo extreme au efecte semnificative în creşterea consumului de energie şi frecvenţa întreruperilor de curent: temperaturile foarte scăzute iarna şi foarte ridicate vara îi determină pe consumatori să folosească centralele termice sau aparatele de aer condiţionat în acelaşi timp. O companie românească de acumulatori ne recomandă ce să facem în cazul sistării alimentarii cu energie electrică.

Conform raportului anual naţional publicat în 2018 de ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei), românii s-au confruntat în 2017 cu sistări de curent electric care au însumat în medie 284 minute/an per consumator. Valoarea depăşeşte intervalul în care se încadrează indicatorii înregistraţi în ţările membre UE, în condiţiile în care majoritatea instalaţiilor de distribuţie a energiei sunt mai vechi de 35 de ani. În acelaşi timp, numărul de locuinţe racordate la reţeaua electrică existentă naţională s-a majorat constant. 

“Există soluţii pentru vârfuri de consum în reţea: de exemplu în New York, dimineaţa când toată lumea porneşte aparatul de cafea, se pun în funcţiune camioane care transportă „energie la pachet” (generatoare pe roţi) şi livrează energie în reţea, susţinând consumul suplimentar.

Ar putea fi posibil şi în Bucureşti. Dacă numărul consumatorilor care livrează energie în reţea ar creşte, nu ar mai exista atât de multe căderi de tensiune şi costurile ar fi mai mici pentru toată lumea”, spune Dan Tudose, manager şi acţionar majoritar E-acumulatori.ro. 

Din fericire, consumatorii casnici au la îndemână soluţii convenabile pentru aceste situaţii neplăcute. În prezent există mai multe variante pentru a suplini consumul de energie. Cele mai folosite şi cunoscute sisteme în România sunt: sistemele fotovoltaice, bateriile de stocare şi sursele tip UPS (surse neîntreruptibile de energie).

Sisteme fotovoltaice – producerea energiei electrice ecologic

Proprietarii de case, care doresc să devină din consumator, prosumator (mic producător de energie care poate livra în reţea surplusul), pot beneficia, prin programul Administraţiei Fondului de Mediu, de o subvenţie de la stat de până la 20.000 lei pentru instalarea unui sistem de panouri fotovoltaice pe locuinţă.

Pentru o casă panourile solare se instalează în aproximativ două zile, termenul variind în funcţie de complexitatea lucrării. Costul instalaţiei sistemului fotovoltaicreprezintă mai puţin de 5% din valoarea investiţiei în proprietate.

Montarea sistemului fotovoltaic îţi asigură independenţa energetică (cam 70-80% din ce consumi vine din panouri) şi în plus, este o investiţie transmisibilă. Dacă vinzi casa sau dacă o transmiţi moştenire, următorul proprietar se va bucura de producţia de energie electrică zeci de ani de zile.

Baterie de stocare – energie electrică acumulată în baterie

Principala preocupare a specialiştilor din domeniul energetic este de a îmbunătăţi sistemul de stocare a energiei în baterii. Studiile internaţionale arată că proprietarii de locuinţe caută constant soluţii pentru a-şi asigura independenţa energetică. Soluţiile de stocare pot fi utilizate atât de proprietarii de apartamente cât şi case şi hale.

Pentru un proprietar de casă care doreşte să folosească doar iluminatul perimetral, centrala termică şi sistemul de supraveghere, un mic sistem de stocare este suficient. În cazul în care clientul vrea să utilizeze  pe baterii consumatori puternici, cum ar fi cuptorul cu microunde sau aerul condiţionat, trebuie să se asigure că poate suplini consumul. Pentru a alege cea mai eficientă variantă specialiştii de la E-acumulatori.ro analizează frecvenţa întreruperilor în alimentarea cu energie şi durata pentru care clientul doreşte o soluţie sigură.

După o estimare de consum de kilowaţi pentru fiecare client, se oferă cele mai bune alternative personalizate. Clienţii au la dispoziţie baterii cu litiu sau cu plumb, iar criteriile de alegere depind de utilizarea finală a dispozitivului. În general este recomandată o baterie economică cu plumb, costul acesteia fiind de sub 1.000 lei.

UPS-uri – soluţii salvatoare pentru aparatele din locuinţă

UPS-urile (sursele neîntreruptibile de curent) sunt dispozitive care îţi protejează aparatura electrică de fluctuaţiile de tensiune. Clienţii pot alege UPS-uri pentru computere, pentru centrale termice sau pentru întreaga locuinţă, rolul principal al UPS-ului fiind acela de a furniza energie pe termen scurt.

Cele mai performante modele sunt cele care funcţionează independent de condiţiile din reţea, oferind cel mai mare grad de protecţie şi cea mai extinsă autonomie. Aceste sisteme folosesc un invertor, un încărcător (redresor) şi o baterie internă sau externă. UPS-urile stochează energie şi o livrează atunci când tensiunea are fluctuaţii.

“Ne îndreptăm spre o lume preocupată de energie verde în care clienţii sunt tot mai atenţi la soluţiile pe care le primesc, de exemplu sunt interesaţi de durata de viaţă a unei baterii sau de numărul de cicluri. Noi găsim soluţii pentru toţii clienţii noştri atât casnici cât şi pentru companii interesate de optimizarea costurilor.

Când vorbim de energie, noi ne gândim automat şi la surse alternative de energie regenerabilă, iar aici bateriile sunt cele mai utilizate dispozitive de stocare. În viitor ele vor fi din ce în ce mai des folosite, atât de către consumatorii rezidenţiali cât şi cei industriali.

Tehnologia de stocare a energiei în baterii evoluează considerabil, iar acest lucru va duce la scăderea costului bateriilor iar astfel va creşte numărul utilizatorilor pe scară largă. Încet-încet, piaţa de energie se colorează în verde.”, spune Dan Tudose.

„Ai probleme cu tensiunea? Rezolvăm noi!”

E-acumulatori.ro este un business de familie, început în 2002 şi dezvoltat puternic din 2009. Astăzi, din portofoliul companiei fac parte 30.000 de produse, ceea ce îi conferă poziţia de lider în ceea ce priveşte gama de produse disponibile online. Printre brandurile aflate in portofoliu se numără Panasonic, Enersys, LG, Renusol, Legrand, Eaton etc.

În 2018, E-acumulatori.ro a înregistrat o cifră de afaceri de 8 mil. lei fără TVA, cu 17% mai mult faţă de anul anterior. Managerul companiei, Dan Tudose preocupat de noutăţile din domeniul energiei regenerabile îşi doreşte să aducă şi în România sisteme de ultimă generaţie din Europa: sisteme de energie regenerabilă complexe, sisteme de iluminat inteligent, staţii de încărcare casnice pentru maşini electrice.

E-acumulatori.ro, cel mai vechi magazin online de produse electrice de pe piaţa românească, oferă soluţii convenabile pentru producerea de energie în cazul lipsei accidentale a energiei.

E-acumulatori.ro – companie din România care susţine tehnologiile inovatoare din energia verde

E-acumulatori.ro este un business început în 2002 şi dezvoltat puternic din 2009. Dan Tudose, managerul firmei a fost dintotdeauna preocupat de noul concept smart home şi de opţiunile alternative la producţia de energie clasică. Analizând tendinţele şi evoluţia pieţei globale de energie, şi-a dorit ca şi românii să poată beneficia de avantajele noilor descoperiri din domeniul energiei verzi.

În prezent din portofoliul magazinului online fac parte 30.000 de produse, ceea ce îi conferă poziţia de lider în ceea ce priveşte gama de produse disponibile online. Printre brandurile comercializate se numără Panasonic, Enersys, LG, Renusol, Legrand, Eaton etc. În 2018, E-acumulatori.ro a înregistrat o cifră de afaceri de 8 mil. lei fără TVA, cu 17% mai mult faţă de anul anterior.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite