Bucureştiul, din nou în pericol de a rămâne fără căldură. Romgaz ameninţă că nu va mai furniza gaze către Elcen din 16 noiembrie, fără un program de plăţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul de Administraţie al Romgaz a aprobat prelungirea, până pe 15 noiembrie, a contractului de furnizare gaze naturale încheiat cu Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) , dar avertizează că, din 16 noiembrie, va sista livrărilee dacă producătorul de energie termică nu va prezenta un program ferm de stingere a datoriilor restante.

Conducerea Romgaz a aprobat şi „exceptarea, pentru această perioadă nou contractată, de la politica de garantare a furnizării gazelor naturale stabilită anterior de Consiliul de Administraţie, respectiv constituirea de scrisori de garanţie bancară sau plata avansului“.

„Decizia are la bază discuţii avansate la cele mai înalte foruri de decizie în ceea ce priveşte identificarea şi întrevederea de soluţii favorabile pentru asigurarea plăţii contravalorii gazelor naturale furnizate către Electrocentrale Bucureşti, dar în situaţia în care acestea nu pot fi dovedite în mod real se va proceda la sistarea furnizărilor de gaze naturale începând cu data de 16 noiembrie 2015“, se menţionează într-un raport trimis bursei.

Romgaz a informat, pe 28 septembrie, printr-un comunicat de presă, că ar putea fi nevoită să sisteze livrarea gazelor naturale către Elcen, începând cu data de 16 octombrie 2015, dacă societatea comercială nu va prezenta, până la 15 octombrie, un program ferm de stingere a datoriilor restante.

Ulterior, Marcel-Octavian Nicolaescu, şeful Elcen, a anunţat că datoriile în valoare de 362 milioane lei pe care societatea le are la Romgaz vor fi eşalonate pe o perioadă de doi ani. Potrivit acestuia, ELCEN avea, la finele lunii septembrie, datorii de 548 de milioane de lei către patru companii. „Suntem datori la cei 4 furnizori de gaze. Avem aproximativ 362 milioane lei la Romgaz, 108 milioane lei la Distrigaz, 55 milioane lei la Transgaz şi 22 milioane lei la OMV. Avem şi foarte multe rate la credite de consum contractate de ELCEN pentru a susţine faptul că Primăria Capitalei nu subvenţiona la nivelul componentei de 50% pe care trebuia să o asigure prin buget“, spunea Nicolaescu.

La rândul său, ELCEN are de recuperat 3,6 miliarde de lei de la RADET, furnizorul de energie termică al Capitalei.

Electrocentrale Bucureşti este cel mai mare producător de energie termică din România (40%) şi din Bucureşti (90%). Din punct de vedere al producţiei de energie electrică, ELCEN asigură 4,8% din cota de piaţă la nivel naţional. 

Compania este controlată de către Ministerul Energiei, cu 97,51% din acţiuni, restul fiind deţinute de către Romgaz (2,49%).

Binomul toxic ELCEN-RADET

RADET este operatorul sistemului public de alimentare cu energie termică în Bucureşti, asigurând 72% din necesarul de energie termică al Capitalei. Un procent de 95% din consumatori sunt de tip casnic, restul fiind de tip social şi industrial, adică instituţii publice şi agenţi economici.

Regia administrează circa 4.000 km de conducte, fiind cel mai mare sistem de termoficare din România. Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică are ca beneficiari aproximativ 570.000 apartamente cu peste 1,22 milioane locuitori şi 5.429 de instituţii, obiective sociale şi agenţi economici.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite