Borza: În România, toată lumea fură bugetul de stat. Şi cei cu gulere albe şi cei cu gulere negre. Şi români şi străini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
remus borza FOTO Adevărul

O radiografie a economiei româneşti făcută de avocatul Remus Borza arată că sunt multe de făcut pentru mai buna colectare a impozitelor, fie de la populaţie, fie de la firme, bani care s-ar putea investi în proiecte importante, precum autostrăzile. Avocatul consideră că prin “reforma fiscală” lucrurile vor intra pe un făgaş bun şi că multinaţionalele ar trebui impozitate mai mult.

“Sunt încă multe activităţi nefiscalizate. Nu excelăm nici în colectarea impozitelor de la populaţie, dar nici de la agenţi economici. În primii 10 ani după revoluţie, pe sloganul, “Nu ne vindem ţara” am privatizat economia româneasca doar firmelor româneşti. A fost o prăduială generalizată, caracterizată de arierate de ordinul miliardelor de dolari, falimente de răsunet şi vreo 4 milioane de locuri de muncă desfiinţate”,  a spus Borza într-un interviu acordat ziarului Bursa.

Fostul administrator judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, a explicat că, deşi suntem o ţară binecuvântată cu multe resurse, ne-am bătut joc de ele.

 “Ne comportăm ca o ţară bananieră, facem export de resurse primare, minereuri, cherestea, în loc să facem export de mobilă, echipamente şi maşini cu un înalt grad de prelucrare. Ne-am bătut joc de resursele ţării. Războaiele secolului 21 se duc pe resurse de hrană şi minerale. Din 9,8 milioane de hectare fond arabil, 5 milioane sunt în mâinile străinilor. Pe lângă independenţa sau siguranţa energetică, orice stat responsabil vorbeşte şi de siguranţa alimentară. (...) Deşi eram grânarul Europei în perioada interbelică, azi importăm de peste 2,4 miliarde euro, cereale, produse de patiserie, carne, lactate, fructe şi legume. Primul şi al doilea război mondial s-a dus cu petrolul din Valea Prahovei. Petrolul l-am dat la austrieci, gazele din platoul continental al Mării Negre la americani. Deşi ne-am cedat resursele, nu suntem nici în Schengen şi nici în Organizaţia pentru  Cooperare şi Dezvoltare Economică. Deşi suntem cel mai loial partener al SUA în NATO, cetăţenii români stau în rând cu cetăţenii din ţările bananiere la coada pentru vize de intrare pe tărâmul făgăduinţei”, a spus Borza.

“Reforma fiscală”, necesară pentru atenuarea deficitului 

Pentru reglarea acestei situaţii, Guvernul a luat  serie de măsuri, inclusiv controversata „reformă fiscală” care va intra în vigoare la 1 ianuarie.

“Avem cel mai mic nivel de colectare a veniturilor bugetare, sub 30% din PIB. Avem o evaziune fiscală de 17 miliarde euro. Multinaţionalele, prin tot felul de optimizări fiscale, mai scot şi ele din ţară între 8 şi 10 miliarde euro anual. Dacă toţi banii ăştia s-ar strânge în vistieria ţării, n-am mai avea probleme nici de deficite şi nici n-am mai fi nevoiţi să ne împrumutăm excesiv, plătind doar dobânzi de 2,5 miliarde euro anual la soldul datoriei externe. Ordonanţa 79/2017 vine pe acest fond şi cu intenţia de a aduce mai mulţi bani la buget”, a spus Borza. 

Legat de transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, avocatul spune că Guvernul era obligat să ia măsuri care să atenueze deficitul fondului naţional de pensii care anul trecut a fost de aproape 5 miliarde euro. 

Nu tuturor salariaţilor li se va mări brutul

Borza a afirmat că în ultimii 10 ani, s-au transferat peste 20 miliarde euro de la bugetul de stat către bugetul asigurărilor sociale privând statul de importante resurse financiare care ar fi finanţat obiective de interes economic, social sau cultural. 

“Nu toţi salariaţii vor pierde din această măsură. (...) Angajatorii vor compensa angajatului pierderea de venit prin efectul transferului contribuţiilor, prin majorarea salariului. Contractul de muncă este un raport juridic, personal între angajat şi angajator. Vor fi situaţii în care angajatorii vor refuza majorarea salariilor pentru acei angajaţi care s-au făcut că muncesc în ultimii ani. Salariatul în cauză va avea la dispoziţie opţiunea de a accepta un salariu diminuat, nu din vina angajatorului, sau să plece”, a afirmat avocatul.

Întrebat cât ar trebui să fie impozitele în România, Borza a spus că a propus, în ultimii 5 ani, o simplificare a politicii fiscale, cu o cotă unică de 18% - impozit pe profit, 18% TVA, 18% impozit pe venit. Am avea o liniaritate, debirocratizare, simplificare si uniformizare a fiscalitatii.

Nu există nicio justificare logică ca multinaţionalele să platească doar 2 miliarde de lei impozit pe profit

Remus Borza a amintit că, în 2015, la o creştere economică de 3,7%, firmele străine au raportat un sold al profitului net de 9 miliarde lei faţă de 27 miliarde lei, soldul profitului net raportat de multinaţionale.

“În fiecare an, se scot din România circa 10 miliarde de euro pe acele optimizări fiscale, a se citi inginerii financiare, dar care sunt legale dar mai puţin morale. În business şi în politică este greu să vorbeşti de moralitate. Multinaţionalele scot bani prin preţurile de transfer, prin împrumuturi cu dobânzi prohibitive date de societăţile mamă către subsidiarele din România, prin contracte de training, de consultanţă, prin vânzarea creditelor neperformante cu peste 90% discount.

În ceea ce priveşte băncile, Borza susţine că acestea ar trebui să finanţeze mai mult economia românească. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite