Bogdan Olteanu, viceguvernator BNR: Turbulenţele de pe pieţele emergente i-ar putea determina pe investitori să retragă capital şi din România
0
Turbulenţele de pe pieţele emergente, afectate de retrageri masive de capital după ce Rezerva Federală a redus programul de injecţii de de lichiditate, i-ar putea putea determina pe investitori să retragă capital şi din România, a declarat viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu, într-un interviu acordat Wall Street Journal (WSJ).
Olteanu a spus că România ar putea fi afectată de efecte de revărsare a situaţiei externe, în contextul vânzărilor de active emergente de către investitori care caută pieţe cu un grad ridicat de siguranţă, precum titlurile de Trezorerie SUA sau yenul japonez.
„Suntem îngrijoraţi că emoţiile ar putea cauza unele retrageri de pe piaţa titlurilor de stat şi de pe bursă. Dar credem că stabilitatea îi va aduce înapoi, chiar dacă vor pleca“, a explicat viceguvernatorul BNR.
Ciclul de relaxare s-a terminat
El a mai arătat că banca noastră centrală a încheiat ciclul de relaxare a politicii monetare. BNR a redus în această săptămână dobânda de referinţă de la 3,75% şa 3,5%, un nou minim istoric.
„Am încheiat ciclul de relaxare. Având în vedere situaţia actuală, locală şi internaţională, ne aşteptăm să rămânem la acest nivel pentru o perioadă destul de lungă“, a afirmat Olteanu la New York, potrivit WSJ.
El a explicat totodată că nivelul scăzut al inflaţiei din România oferă băncii centrale spaţiu de manevră pentru relaxarea politicii monetare.
Rata inflaţiei a fost anul trecut de 1,55%, atingând un minim istoric.
Inflaţie la nivel minim
România a înregistrat în decembrie o inflaţie anuală de 1,3%, iar Olteanu a afirmat, potrivit WSJ, că rata de creştere a preţurilor de consum se va menţine între 1,5% şi 3,5% timp de cel puţin doi ani.
BNR a urcat prognoza de inflaţie pentru acest an la 3,5%, cu 0,5 puncte peste estimarea din noiembrie 2013, iar pentru finele anului viitor a anunţat o prognoză de inflaţie de 3,2%.
Leul s-a depreciat cu 1% în acest an faţă de dolar, în timp ce alte monede emergente au înregistrat declinuri mai abrupte, notează WSJ. Forintul unguresc a scăzut cu 4,5% de la începutul anului în raport cu moneda americană.
Oficialul a arătat că BNR intenţionează să continue relaxarea rezervelor minime obligatorii pentru bănci, în vederea stimulării economiei.
Mai puteţi citi:
Nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă privind restructurarea creditelor are un conţinut care aminteşte mai degrabă de rapoartele BNR decât de notele de fundamentare publicate de Finanţe, iar surse oficiale susţin că la proiect a lucrat prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, scrie Mediafax, care citează surse oficiale.
Guvernatorul Bancii Naţionale a României (BNR) Mugur Isărescu este de acord cu versurile melodiei „Bagă bani“, lansată în vară de Puya şi Don Baxter, arătând că dilema între economisire şi consum a fost dezbătută de mari economişti şi s-au luat premii Nobel pentru opinii contrare, „aşa cum se întâmplă în economie“.
Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a declarat că a discutat cu liderii PNL pentru preluarea postului de ministru al Finanţelor, dar le-a transmis acestora că va rămâne la banca centrală, iar din câte ştie postul ar putea fi preluat de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, scrie Mediafax.
Pe piaţa din România doar 8-10 bănci sunt active pe partea de creditare, restul sunt în stand-by, a declarat Laszlo Diosi, directorul general al OTP Bank, citat de Agerpres.ro.