Alimentele cu chimicale au intoxicat până şi cifrele Produsului Intern Brut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scăderea consumului a frânat creşterea economică, dar statisticile arată reducerea vânzărilor doar la alimentele procesate, pline de E-uri şi de ingrediente obţinute în laborator. Practic, până şi cifrele PIB au fost intoxicate de alimentele procesate cu chimicale.

În trimestrul al doilea, Produsul Intern Brut (PIB) a avut o creştere anemică, de numai 0,3% faţă de trimestrul anterior, cu toate că principalele motoare – industria şi exporturile – au consemnat avansuri de peste 6%.

Cauza frânării economiei a fost scăderea consumului, pusă de analiştii economici pe seama scăderii puterii de cumpărare a populaţiei.

Dar la o privire mai atentă asupra statisticilor oficiale se poate observa că scăderile care s-au accentuat în fiecare lună din cel de-al doilea trimestru sunt consemnate în special la alimente. Mai exact, la alimentele procesate, pentru că Institutul Naţional de Statistică (INS) analizează cifrele de afaceri ale comercianţilor, în magazine, nu şi vânzările fermierilor din pieţele agroalimentare.

Şi, cum majoritatea alimentelor procesate conţin vestitele E-uri şi alte ingrediente obţinute pe cale chimică, am putea deduce că românii s-au cam săturat de aceste gunoaie vândute pe post de alimente şi au „evadat“ din hipermarketuri, preferând să-şi umple frigiderele cu produse proaspete din pieţele ţărăneşti.

Afaceri pe minus în tot semestrul I

Declinul industriei alimentare se vede atât la nivelul vânzărilor, cât şi la producţie. Spre exemplu, potrivit datelor centralizate la INS, în niciuna din primele şase luni ale acestui an, raportat la anul de referinţă 2010 (când se considera că am ieşit din cea mai severă recesiune), afacerile comercianţilor de alimente nu au ieşit pe plus.

Producţia a avut fluctuaţii în „coridorul“ +/-2%, luna iunie consemnând un minus de 2,6% faţă de luna anterioară. Şi pentru lactate prima jumătate a acestui an a fost nefastă, scăderile vânzărilor fiind de ordinul miilor de tone, atât pentru laptele de consum, cât şi pentru diversele produse procesate.

În fine, tot din statisticile INS mai reiese că în industria alimentară sunt consemnate creşteri consistente, de peste 8% anual, la nivelul costurilor de producţie şi al preţurilor materiilor prime.

Fiecare pasăre pe limba ei piere

Confruntaţi cu scumpirea propriei producţii şi cu imposibilitatea de a mai creşte preţurile la produsele finite (din cauza scăderii cererii), producătorii şi procesatorii de alimente o duc tot mai rău şi nu e deloc de mirare că li se întâmplă asta.

Câtă vreme în loc de parizer sau cremvuşti ne dau gumă (guar ori xantan), şorici, emulsii din piele de pasăre „asezonate“ cu glutamat şi diverşi coloranţi, era de aşteptat ca vânzările să le scadă.

Se găsesc pe toate rafturile „maionezele “ cu termen de garanţie de un an (!) fără urmă de ou, brânzeturile cu „lapte degresat şi reconstruit“, ca să nu mai vorbim de sucurile cu arome „identic naturale“ sau dulciurile din care nu lipsesc tradiţionalele E-uri (campioană la adaosurile inutile de conservanţi, gume, coloranţi, antiaglomeranţi şi potenţiatori de arome este crema de hrean, care are doar 40% hrean).

După atâtea scandaluri cu aflatoxina din lapte, cu carnea de cal pe post de vită din meniurile mediteraneene sau cu margarina prezentată ca „micul dejun al campionilor“, dar mai ales după ce au abuzat din plin de bunăvoinţa consumatorilor şi au practicat acest exces sistematic de E-uri din toate alimentele, este firesc ca producătorilor să li se prăbuşească afacerile.

Respingerea lor de către tot mai mulţi români are o singură consecinţă, să-i zicem tristă: scăderea consumului de alimente procesate (a se citi chimizate) trage în jos cifrele PIB, îngrijorându-i pe economişti.


SONDAJ

„Adevărul“ vă propune un sondaj: transcriem mai jos lista ingredientelor de pe eticheta unui produs şi va trebui să alegeţi varianta corectă – cărui sortiment îi aparţine eticheta.

Ingrediente:

Carne de pasăre, colagen, slănină, amidon, soia, sare, condimente, cazeină, dextrină, polifosfaţi E452, glutamat monosodic E621, caragenan E407, erithorbat de sodiu E316, nitrit de sodiu E250, colorant natural: carmin E120.

Produs:

1. Parizer
2. Cremvuşti
3. Şuncă presată

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite