Şova: Spargerea Societăţii de Căi Ferate în CFR, CFR Marfă şi CFR Călători, în 1998, a fost „o decizie greşită“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Transporturilor, Dan Şova, este nemulţumit de situaţia din sectorul feroviar
Ministrul Transporturilor, Dan Şova, este nemulţumit de situaţia din sectorul feroviar

Ministrul Transporturilor, Dan Şova, afirmă că "spargerea" SNCFR în trei companii (Infrastructură, Marfă şi Călători), decisă în 1998, a fost greşită şi în contradicţie cu trendul din UE, iar "rezultatele nu au fost bune".

"Decizia din 1998 de spargere a căii ferate în trei companii a fost o decizie greşită, din punct de vedere administrativ.
Normal, o să spună toată lumea, dom'le, în '98 era Băsescu ministru al Transporturilor şi este o chestiune politică; nu, nu este o chestiune politică.
A fost o decizie greşită ca ministru. Fac această afirmaţie nu pentru că am ceva cu domnul Băsescu - este evident că am ceva cu dânsul, ştie toată lumea -, dar spun acest lucru după ce am participat deja la trei Consilii Europene, în martie, la Bruxelles, în mai la Atena şi săptămâna trecută la Luxemburg.
De fiecare dată, la toate acele consilii, s-a aflat pe masa discuţiilor al patrulea pachet feroviar în Uniunea Europeană, care discută tocmai despre despărţirea acestor companii
", a declarat Dan Şova.

El a adăugat că oameni care sunt mai capitalişti şi mai obişnuiţi cu economia de piaţă decât românii se opun spargerii

Din 1998 până în prezent, România a fost singura ţară din Uniunea Europeană care decis "spargerea" căii ferate în trei. Iar "rezultatele nu au fost bune", a conchis ministrul Transporturilor.

Elementele de siguranţă, ferite de hoţi prin îngropare

Dan Şova a mai spus că va propune Comisiei Europene să finanţeze un proiect prin care elementele de siguranţă feroviară să fie îngropate în pământ, pentru a evita furturile.

"Discut cu colegii să concepem şi să înaintăm către Comisia Europeană pentru a fi finanţat un proiect pentru a lua elementele de siguranţă feroviară şi să facem un cofraj din beton, să le îngropăm la un metru sub pământ - e un proiect care s-a mai făcut şi în alte ţări - , şi băgându-le în pământ nu mai pot fi furate firele alea, în primul rând", a declarat ministrul Transporturilor.

El a subliniat că viteza mică de deplasare a trenurilor nu se datorează liniei de cale ferată, ci furturilor elementelor de siguranţă.

"Din păcate, şi o spun a nu ştiu câta oară în astea trei luni de când am devenit ministru al Transporturilor, aici avem o problemă cu furturile de elemente de siguranţă feroviară de pe calea ferată.
Eu cred, sper să nu interpreteze cineva că dau indicaţii Parchetului, dar atât timp cât vom avea lipsă de pericol social, neîncepere de urmărire penală, o mulţime de pretexte în care cei care fură de pe calea ferată sunt lăsaţi liberi şi practic încurajaţi să continue acest lucru, va fi foarte greu.
Cei de la Uniunea Europeană sunt supăraţi că s-a făcut o investiţie de 1,6 miliarde de euro până acum pe calea ferată şi pentru că se fură elementele de cale ferată se circulă cu viteza mică
", a spus Şova.

Ce soluţii avea Sophocleous

Pe acelaşi subiect, Dimitrios Sophocleous, fost director general al CFR SA, declara în aprilie 2013 că vrea să discute cu reprezentanţii ambasadelor SUA şi Israelului pentru identificarea unor soluţii în vedera stopării furturilor din reţeaua feroviară.

Reamuntim că preţul biletelelor de tren din România au un nivel "relativ ridicat" faţă de alte state europene şi pot descuraja alegerea acestui mijloc de transport, potrivit unui document aferent Master Planului de Transport, care mai evidenţiază, printre altele, viteza scăzută şi ineficienţa investiţiilor din acest sector.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite