Şeful misiunii FMI în România, Reza Baqir, vine la Bucuresti pentru o săptămână să cunoască noul Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI) pentru România, Reza Baqir, va sosi în România pentru o săptămână, pentru a avea un prim contact cu noul Executiv condus de Sorin Grindeanu, potrivit reprezentanţilor biroului local al instituţiei financiare.

Echipa FMI va sosi în România în această săptămână, cel mai probabil miercuri.

”Într-adevăr săptămâna aceasta va sosi la Bucureşti o echipă condusă de domnul Reza Baqir pentru o vizită de curtoazie, un prim contact cu reprezentanţi ai noului guvern. Misiunea va dura o săptămână”, au transmis reprezentanţii FMI la solicitarea News.ro.

Ministrul de Finanţe, Viorel Ştefan, a declarat că va sosi o echipă a FMI cu care reprezentanţii Guvernului vor discuta în ”termeni de curtoazie”.

El a subliniat că România nu va lua niciun împrumut de la instituţiile financiare internaţionale, statul având rezerve financiare suficiente în Trezorerie.

Reprezentanţii misiunii FMI au recomandat autorităţilor de la Bucureşti şi anul trecut un nivel al deficitului bugetar de doar 2,5% din produsul intern brut (PIB), care ar reduce vulnerabilităţile României şi ar crea premisele pentru revenirea dezechilibrului bugetar spre un nivel considerat optim în următorii ani.

Acest subiect ar putea fi atins în discuţiile cu noul Guvern, în condiţiile în care urmează să fie prezentat Parlamentului săptămâna viitoare proiectul de buget pentru acest an.

Pentru 2017, Guvernul PSD mizează pe un deficit bugetar de 3% din PIB, în condiţiile creşterilor de salarii şi reducerilor de taxe.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat recent, după o întâlnire cu premierul Sorin Grindeanu şi ministrul Finanţelor, că "nu va fi deloc uşor" ca Guvernul să vină cu un buget sustenabil, cu deficit de sub 3% din PIB şi cu respectarea tuturor angajamentelor, având în vedere măsurile deja luate.

Anul 2016 a fost primul, după o lungă perioadă, când România nu a mai fost sub monitorizarea FMI şi a Comisiei Europene, în cadrul unui acord de împrumut. În perioada 2009-2015, România a încheiat trei acorduri de împrumut cu FMI şi UE, care au servit ca o ancoră pentru politicile guvernamentale în domeniul bugetului, privatizării companiilor de stat şi economiei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite