Şeful misiunii FMI la Bucureşti prezintă concluziile vizitei: „Acordul nu e nici deraiat, nici nederaiat. Guvernul pare serios că va pune în aplicare ceea ce a promis“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acordul cu România nu poate fi considerat deraiat, deocamdată, întrucât Guvernul s-a angajat să ia măsuri corective pentru a atinge obiectivele convenite în program şi pare serios că va pune în aplicare ceea ce a promis, a declarat Erik de Vrijer, şeful misiunii de evaluare a FMI.

"Guvernul va lua măsuri de corecţie pentru a atinge obiectivele programului, deci ne trebuie mai mult timp, pentru că au părut angajaţi şi serioşi că vor face ce au promis că fac. Acordul nu e nici deraiat nici nederaiat", a spus de Vrijer, întrebat dacă poate spune că acordul cu România este considerat deraiat.

Şeful misiunii a adăugat că Guvernul a cerut o amânare de trei luni, ceea ce înseamnă că aceste evaluaări vor fi finalizate prin votul în Condiliul Director al FMI la finele lunii iunie.

"Din moment ce ratezi mai multe ţinte indicative, atunci banii care erau disponibili după a şasea evaluare nu ar mai putea fi traşi, deşi acesta este un program preventiv, până când nu sunt aprobate cele trei derogări de la boardul FMI, adică în iunie", a adăugat de Vrijer.

Cu alte cuvinte, România nu va avea la dispoziţie bani de la FMI până când board-ul instituţiei nu va aproba evaluările a şaptea şi a opta.

De Vrijer a explicat că dacă România nu îndeplineşte precondiţiile asumate până în iunie, atunci acordul va expira şi nu va mai exista niciun fel de înţelegere între FMI şi România.

În cadrul întâlnirii care a avut loc ieri cu membrii Comisiei de buget din Camera Deputaţilor, şeful misiunii FMI, Erik de Vrijer, a fost mult mai dur şi le-a spus deputaţilor că nu este sănătos ca Guvernul să se angajeze la măsuri şi apoi să fie întâmpinaţi cu tot felul de motivaţii şi de scuze.

Vrijer a mai spus că avansul economic din 2012 a fost foarte mic, aproape de zero, şi că prognozează pentru acest an o creştere a PIB de 1,5%. Şeful misiunii FMI la Bucureşti a explicat că avansul timid al PIB din 2012 a fost determinat într-o anumită măsură de faptul că, după o criză, economiei îi trebuie o vreme să-şi revină, dar şi de alte motive - vremea rea, absorbţia redusă a fondurilor europene şi reformele structurale care nu s-au ridicat la nivelul aşteptărilor.   

"Bugetul pe 2013 credem că este foarte echilibrat pe partea de venituri şi cheltuieli şi credem că bugetul va susţine economia. Deficitul balanţei de plăţi ar trebui să fie finanţabil. Inflaţia a scăzut faţă de acum câţiva ani, există însă o uşoară creştere din cauza avansului preţurilor la alimente, dar considerăm că va scădea", a mai spus Vrijer.

Şeful misiunii FMI la Bucureşti a punctat faptul că Guvernul trebuie să urgenteze absorbţia fondurilor europene şi să prioritizeze investiţiile, dar a adăugat că nu se poate baza pe o astfel de măsură pentru că în trecut a fost dezamăgit. El a adăugat că Executivul trebuie să se uite la sectoarele de unde poate veni creşterea, cum sunt energia şi transporturile.

"În ambele sectoare există foarte multe întreprinderi de stat şi am discutat cu Guvernul cum să îmbunatăţim performanţele lor. Şi există două direcţii: Să ne asigurăm că există manageri capabili, profesionişti, care să le conducă mai eficient astfel încit să obţină profituri şi să poată contribui la buget sau, mai dificil, să le privatizezi şi să încerci să atragi capital şi kow-how", a spus Vrijer, în conferinţa de presă în care a prezentat concluziile vizitei care se încheie astăzi. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite