Şedinţa decisivă de Guvern privind modificarea Codului fiscal a fost amânată pentru luni. Consiliul Economic şi Social a avizat negativ proiectul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a amânat pentru luni şedinţa convocată de premierul Mihai Tudose, în care urma să fie luată în discuţie modificarea Codului fiscal, prin transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, micşorarea impozitului pe venit, reducerea contribuţiei virate la Pilonul II de pensii şi introducerea unui impozit pe cifra de afaceri pentru anumite companii. Proiectul a primit aviz negativ de la Consiliul Economic şi Social.

UPDATE 20.30 Proiectul de modificare a Codului Fiscal a primit aviz negativ din Consiliului Economic şi Social (CES), organism consultativ al Parlamentului şi al Guvernului României, a declarat vineri, Dumitru Coarnă, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual din România şi membru al CES.

Decizia CES a fost luată în şedinţa de marţi.

”Dacă am discutat de un Guvern echilibrat şi cu mintea acasă, ar trebui să ţină cont, chiar dacă legiuitorul spune că vorbim de un aviz consultativ. Un Guvern echilibrat şi cu mintea la el, care vrea binele poporului, ar trebui să ţină cont, pentru că aritmetica nu face politică şi clar că acest pachet, cu transfer de contribuţii, va afecta tot ceea ce înseamnă piaţa muncii din România. (...) Sigur că afectează atât sistemul public, cât şi sistemul privat, acolo lucrurile or să scape de sub control”, a declarat Dumitru Coarnă, pentru Digi 24.

Coarnă consideră că singura pârghie legală a Guvernului este de a majora salariul de bază minim brut.

UPDATE 13.50 Şedinţa extraordinară a Guvernului pentru adoptarea noilor prevederi fiscale programată pentru astăzi la ora 14.00 a fost amânată pentru luni.

UPDATE 11.35 Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat vineri că nu există niciun motiv ca măsurile fiscale să nu se adopte. 

El a adăugat că şeful statului Klaus Iohannis nu a criticat măsurile, ci a încercat să prezinte o analiză. „Eu nu am văzut-o ca pe o critică, am văzut-o ca pe o încercare de a prezenta o analiză, ulterior spunând că, de fapt, nu este o analiză proprie. Nu există niciun motiv, din punctul meu de vedere, ca măsurile respective, măsurile fiscale să nu se mai adopte, absolut niciunul, pentru că sunt măsuri care aduc numai bine”, a spus Dragnea. 

- ŞTIREA INIŢIALĂ - 

Săptămâna trecută, Tudose i-a anunţat pe oamenii de afaceri veniţi la consultări cu Guvernul că intenţionează să aprobe modificarea Codului fiscal în data de 3 noiembrie. Astfel, pentru vineri, el a convocat o şedinţă extraordinară, în ciuda faptului că preşedintele Klaus Iohannis şi patronatele şi sindicatele şi-au anunţat dezacordul faţă de aceste măsuri.

Guvernul a prezentat, săptămâna trecută, în primă lectură, Ordonanţa de Urgenţă prin care sunt mutate contribuţiile sociale de la angajator la angajat, odată cu reducerea procentului acestora şi micşorarea procentului virat la Pilonul II, concomitent cu majorarea salariului minim brut pe economie la 1.900 de lei şi cu scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%.

Totodată, firmele cu afaceri de sub un milion de euro nu vor mai plăti 16% impozit pe profit, ci impozit de 1% pe cifra de afaceri, de la 1 ianuarie.

Totodată, va fi discutată şi ordonanţa pensiilor, care arată că pensia minimă garantată se va majora la 640 de lei de la 1 iulie 2018. Proiectul mai prevede şi creşterea punctului de pensie la 1.100 de lei, de la aceeaşi dată.

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat dur coaliţia de guvernare pentru aceste măsuri, calculând că „marea revoluţie fiscală“ anunţată de PSD reprezintă de fapt o creştere a salariului mediu cu doar 3 lei. „De ce e nevoie de această mega-ţopăială fiscal-bugetară?“, a întrebat Iohannis.

De asemenea, sindicatele au anunţat că vor strânge semnături pentru a declanşa o grevă. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite