Încă 12 meserii incluse în categoria condiţiilor de muncă speciale. Cine se poate pensiona cu 13 ani mai devreme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa Judeteana de Pensii Iasi

Prin intrarea în vigoare a Legii nr.188/2020, noi locuri de muncă sunt recunoscute ca locuri de muncă în condiţii speciale, în înţelesul Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, a informat Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

Sunt avute în vedere următoarele activităţi din sectorul construcţii nave pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea în următoarele activităţi specifice: 

  • control nedistructiv cu radiaţii ionizante,
  • izolare cu vată minerală,
  • galvanizare,
  • sablare/zincare,
  • vopsitorie,
  • sudură,
  • montare/demontare schele,
  • lăcătuşerie montaj,
  • tubulatură montaj,
  • polizare montaj,
  • mecanică montaj,
  • electrică montaj.

Pentru perioadele de după 31 martie 2001, informaţiile preluate din declaraţia nominală de asigurare prevăzută la art. 7 alin. (1) şi (2) din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice precum şi din declaraţia privind evidenţa nominală a asiguraţilor şi a obligaţiilor de plată către bugetul asigurărilor sociale de stat, prevăzută de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare, constituie elementele pe baza cărora se stabileşte stagiul de cotizare în sistemul public de pensii şi punctajul anual pentru asiguraţii sistemului public de pensii.

Perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001, în care salariaţii au desfăşurat activităţi în locurile de muncă de mai sus şi care - conform legislaţiei anterioare – au fost încadrate în grupa I de muncă, este asimilată stagiului de cotizare realizat în condiţii speciale de muncă.

Beneficiile acestor dispoziţii sunt:

  • Reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani pentru persoanele care au desfăşurat cel puţin 25 de ani activităţi în locurile de muncă mai sus menţionate;
  • Utilizarea,  la determinarea punctajului mediu anual,  a unui stagiu complet de cotizare de 25 ani, pentru stagiul de cotizare realizat în aceste condiţii.
  • Vârsta standard de pensionare nu poate fi mai mică de 50 ani pentru femei şi 52 de ani pentru bărbaţi în cazul persoanelor care au desfăşurat cel puţin 25 de ani în locurile de muncă mai sus menţionate.

Cine poate beneficia de dispoziţiile acestui act normativ

Persoanele care solicită deschiderea drepturilor de pensie ulterior datei de 24.08.2020, inclusiv, respectiv data intrării în vigoare a actului normativ în discuţie şi care au desfăşurat activităţile menţionate mai sus;

IMPORTANT!

Pentru recunoaşterea acestor perioade ca fiind lucrate în condiţii speciale persoana interesată trebuie să depună adeverinţa eliberată de angajatorul la care a lucrat sau, după caz, de către deţinătorul legal al arhivelor acestuia;

Modelul adeverinţei poate fi descărcat aici.   

                                                                      

De asemenea, prin Legea nr. 188/2020 s-au modificat şi prevederile art. 105 alin. (1) din Legea nr. 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare, potrivit cărora, prin derogare de la prevederile Codului civil referitoare la termenul de prescripţie, drepturile de pensii stabilite/recalculate în condiţiile legii, se plătesc de la data acordării înscrisă în decizia emisă de casa teritorială de pensii, cu excepţia pensiei anticipate şi a pensiei anticipate parţiale, care se plătesc de la data încetării calităţii de asigurat.

Menţionăm că prevederile art.107 din Legea nr.263/2010, cu modificările şi completările ulterioare, au rămas nemodificate.

Astfel, în  situaţia sumelor acordate urmare revizuirii drepturilor de pensie în baza art. 107 alin. (1) şi (1^1) plata se face în cadrul termenului general de prescripţie, calculat de la data constatării diferenţelor.

Şi angajaţii din industria de apărare se pot pensiona înainte de termen

În iulie, Guvernul a adoptat o altă ordonanţă de care vor beneficia circa 1.500 de  angajaţi din industria de apărare, care se pot pensiona cu 13 ani mai devreme decât vârsta standard de pensionare, dacă au un stagiu de cotizare de cel puţin 25 de ani.

Este vorba despre intrpoducerea unei noi categorii de locuri de muncă în condiţii speciale respectiv:

  • activităţile referitoare la fabricarea, manipularea, transportul nitroglicerinei, explozivilor, pulberilor negre, pulberilor fără fum, produselor pirotehnice în unităţile de producţie a explozivilor, precum şi fabricarea nitrocelulozelor şi a celuloidului în aceleaşi unităţi de producţie a explozivilor;
  • fabricarea muniţiilor şi a elementelor de muniţii, locurile de muncă în care se execută operaţii cu exploziv de iniţiere, exploziv cu caracteristică de sensibilitate mare, precum şi locurile de muncă în care se execută operaţii cu explozivi aromatici, la care angajaţii vin în contact direct cu aceştia;
  • operaţii de distrugere a muniţiilor încărcate şi a elementelor de muniţii încărcate, a pulberilor, a explozivilor şi a produselor pirotehnice;
  • delaborarea muniţiilor şi a elementelor pirotehnice încărcate cu substanţe explozive sau incendiare.
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite