În plin scandal al declaraţiilor privind importurile de alimente, ministrul Agriculturii merge în Iordania să discute despre exportul de animale vii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Achim Irimescu, ministrul Agriculturii, a declarat că importurile de produse alimentare nu sunt verificate, în România ajungând produse la limita expirării sau chiar expirate FOTO Mediafax
Achim Irimescu, ministrul Agriculturii, a declarat că importurile de produse alimentare nu sunt verificate, în România ajungând produse la limita expirării sau chiar expirate FOTO Mediafax

În plin scandal al declaraţiilor privind importurile de alimente, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, pleacă în Iordania, în perioada 2-4 aprilie, unde va participa la o conferinţă regională la care va discuta despre posibilitatea de a exporta animale vii în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

„Vizita contribuie la dezvoltarea schimburilor comerciale dintre România şi Iordania, exportul de animale vii fiind un prim pas, obiectivul vizând deschiderea de noi pieţe din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord“, se arată într-un comunicat transmis vineri de Ministerul Agriculturii (MADR), citat de News.ro.

La conferinţă vor participa 16 state importatoare: Bahrain, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Irak, Iordania, Kuweit, Liban, Libia, Oman, Palestina, Qatar, Arabia Saudită, Sudan, Siria, Turcia şi Yemen. „Conferinţa reprezintă o platformă de discuţii între ţările importatoare şi exportatoare în ceea ce priveşte împărtăşirea experienţelor legate de zonare şi aplicarea standardelor OIE (Oficiul Internaţional al Epizootiilor) în domeniu. Ţările exportatoare vor informa asupra statusului actual privind sănătatea animalelor, iar serviciile veterinare vor furniza informaţii legate de datele privind şeptelul/efectivele, rase, origini, nutriţie, volum de export şi pieţele de desfacere“, informează MADR.

Irimescu se va întâlni şi cu omologul său iordanian, Dr. Akef Al–Zoubi, cu care va discuta despre modalităţile de cooperare având în vedere intrarea în vigoare a Memorandumului de Înţelegere privind cooperarea în domeniul agriculturii între Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din România şi Ministerul Agriculturii din Regatul Haşemit al Iordaniei. „Memorandumul conţine domeniile de cooperare (agricultură şi sanitar veterinar, inclusiv condiţii de export/import), forme de cooperare (schimb de informaţii prin organizarea de vizite, seminarii, schimb de experţi) şi modul de suportare a cheltuielilor conform legislaţiei interne a fiecărui stat. La întâlnire vor participa şi reprezentanţi ai asociaţiilor/federaţiilor din sectorul ovinelor având în vedere interesul pentru piaţa iordaniană“, arată comunicatul.

Plecarea lui Irimescu în Iordania vine la numai câteva zile după ce acesta a făcut declaraţii scandaloase privind importurile de alimente. Într-un interviu difuzat joi de „Ziarul Financiar“ ministrul Agriculturii arăta că importurile de produse alimentare nu sunt verificate, în România ajungând produse la limita expirării sau chiar expirate.

„România este o ţară de mâna a zecea“, a spus ministrul, care a mai afirmat că pe piaţa din România ajung din străinătate mezeluri cu termen de valabilitate expirat sau peşti din marea Nordului plini de viermi din cauza faptului că autorităţile nu sunt capabile să controleze mărfurile care intră în ţară.

„În Marea Nordului este un vierme Anisakis, de 2-3 cm, care stă în intestinele macroului şi alţi peşti. În toată Europa, la peştele asta, pentru că are alt preţ, se eviscerează, se scot viscerele şi cu ele odată se scoate şi viermele, şi îl duce pe circuit. Pentru România că e piaţa de mâna a 10-a  nu se evicerează şi se aduce foarte ieftin. Aia e mână de lucru să iei fiecare peşte în parte să scoţi intestinele, şi în România se lasă aşa. Se congelează în principiu, dacă ajunge să se congeleze la timp, dacă nu până să ajungă să se congeleze la minus 22 grade, asta e regula europenă şi internaţională, viermii migrează de pe vapor până ajunge el la refrigerat, migrează în muşchi, şi asta e un peşte contaminat, pentru că s-au făcut studii“, a susţinut ministrul.

El a mai spus şi că este carne care după 40 de ani congelată a ajuns în România, carne de vită. „Aici este o piaţă în care lumea se orientează şi aduce produsele care sunt la sfârşit de termen de valabilitate, poate şi depăşit. Se spală salamul în România, ştiţi bine, cu oţet şi uneori le bagă în galantar, se schimbă saramura la brânză şi se bagă din nou la vânzare, pentru că asta-i România. Statul nu îşi face datoria, instituţiile statului, ANPC-ul, veterinarii“, a declarat Irimescu, în interviul pentru „Ziarul Financiar“.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite