27 de ani de la accidentul de la Cernobîl. Mai trebuie România să construiască reactoare nucleare?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vineri se împlinesc 27 de ani de la accidentul de la Cernobîl. Germania a renunţat la energia nucleară în urma dezastrului de la Fukushima iar în ultima vreme tot mai multe dezbateri au loc la nivel internaţional în privinţa întăririi securităţii în exploatarea energiei nucleare.

Greenpeace România va comemora evenimentul de la Cernobîl, iar voluntarii organizaţiei vor începe strângerea de semnături împotriva construirii de noi reactoare în ţara noastră. Greenpeace va amenaja un centru de informare în Bucureşti, vineri, 26 aprilie, pe strada Lipscani şi sâmbătă, 27 aprilie, în parcul Al. I. Cuza.

Ambiţii nucleare

În acest moment 18% din energia consumată în România provine din surse nucleare iar ţara noastră intenţionează să construiască două reactoare nucleare pe platforma de la Cernavodă, plus o a doua centrală atomică. Argumentul este că fără energie nucleară, România ar fi dependentă de importuri.

Cu toate acestea, investiţiile de acest gen sunt foarte scumpe iar statul nu are bani. Iniţial, în 2007, costul realizării reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă  era estimat la 2 miliarde de euro, iar ulterior s-a dublat. Însă ultimul studiu, realizat de Ernst&Young, a reeevaluat proiectul la 6,4 miliarde de euro. Iniţial, statul dorea să participe doar cu 20% din proiect şi să contribuie cu activele de pe platforma de la Cernavodă, însă apoi statul s-a răzgândit şi a vrut 51%. Rând pe rând partenerii străini au părăsit însă proiectul. Până acum s-au retras CEZ, RWE, Iberdrola şi GdF SUEZ. Statul a ajuns astfel să deţină 84% din proiect, restul acţiunilor fiind distribuite între Enel şi ArcelorMittal România.

Autorităţiles-au bâlbâit în mai multe rânduri în privinţa proiectului, după ce banii din Fondul Naţional de Dezvoltare – constituit din sumele obţinuţe din privatizări şi din care trebuia plătită cota aferentă statului în proiect – au fost cheltuiţi în campania electorală din 2008. Ulterior au fost avansate tot felul de soluţii fanteziste privind investiţia, de la participarea Electrica până la cea a Fondului Proprietatea, aflat atunci sub controlul statului.

Centrala de la Cernavodă este sigură

În urma dezastrului de la Fukushima, din 2011, Nuclearelectrica a anunţat că centrala de la Cernavodă este proiectată să reziste la un cutremur de 8 grade pe scara Richter iar un astfel de seism are probabilitatea de producere de o dată la 1.000 de ani.

Germania a anunţat că renunţă la energia nucleară din cauza accidentului din Japonia, cel mai grav de la Cernobîl încoace.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite