Vecinii noştri au înlocuit depozitele bancare cu fondurile de investiţii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fie că sunt români, polonezi, francezi sau germani, oamenii economisesc. În toate ţărilelumii, şi cu atât mai mult în Europa, populaţia economiseşte. De ce? Din dorinţa de a avea mai târziu mai mulţi bani. Pentru vacanţă, pentru o maşină nouă sau pentru o casă.

Totul stă în orizontul de timp pe care îl ai în ceea ce priveşte economisirea. De fapt, este evident că trebuie să te gândeşti că trebuie să pui ceva bani deoparte acum, când eşti în putere, pentru a avea o bătrâneţe liniştită.

Din păcate, în România puţini dintre noi se gândesc la pensie. Majoritatea românilor care economisesc apelează la clasicul depozit bancar între o lună şi trei luni.

Dobânzile la depozite scad. Ce alternative avem?

Dacă începi să-ţi pui problema economisirii pe termen mai lung, îţi vei da seama că un simplu depozit bancar nu îţi mai aduce beneficiile la care sperai. Mai ales acum, când dobânzile la depozite sunt tot mai mici, ajungi să-ţi dai seama că găsirea unei soluţii alternative de economisire este din ce în ce mai importantă.

Investiţia în fonduri de investiţii sau fonduri de pensii facultative, achiziţionarea de acţiuni şi obligaţiuni sunt pentru omul obişnuit singurele soluţii de economisire pe termen mediu şi lung. Iar aceste soluţii pot aduce randamente superioare depozitelor bancare.



Cum procedează europenii din Vest şi din Est

Dar haideţi să vedem cum procedează vecinii noştri europeni. În toată Europa, acolo unde dobânzile la depozitele bancare sunt de 1-1,5% pe an la euro, populaţia economiseşte pe termen mediu şi lung prin plasamente în fonduri de investiţii (aproximativ 7% din totalul economiilor europenilor) sau în fonduri de pensii (32% din total). Numai că 24% din portofoliile fondurilor de pensii şi ale asigurătorilor sunt plasate tot în fonduri de investiţii.

image

Pe de altă parte, doar 36% din averea familiilor europene este plasată în depozite bancare şi în conturi curente deschise la bănci. Acestlucru a determinat dezvoltarea industriei fondurilor de investiţii din Europa, fie căvorbim de ţările din Occident sau de cele din Est.

De exemplu, în Franţa, valoarea totală a fondurilor deschise de investiţii este de 1,4 trilioane de euro, în condiţiile în care valoarea totală a acestora la nivel european este de aproximativ 6,5 trilioane de euro. Numai pieţele fondurilor din Anglia, Franţa şi Germania cumulate reprezintă peste 62% din totalul pieţeie uropene.

image

În Polonia, valoarea fondurilor deschise de investiţii este de 19,8 miliarde de euro, în timp ce în Ungaria se ridică la 7,4 miliarde de euro.

În România, valoarea fondurilor deschise de investiţii se ridică la 1,98 miliarde de euro.

Situaţia este similară şi încazul numărului de companii de administrare a fondurilor.

Dacă în Franţa sunt 604 astfel de companii, în Germania operează 296 şi, cu cât mergi mai spre Est, situaţia se schimbă. Astfel, în Polonia sunt înregistrate 36 de companii de asset management, în Ungaria - 35, iar în Cehia - 21. Numărul companiilor din Cehia este similar cu cel înregistrat în Romania,în condiţiile în care în Cehia, aşa cum spuneam, valoarea activelor este de peste două ori mai mare, iar populaţia aproape jumătate faţă de cea a României.

La sfârşitul anului 2011, în industria europeană a fondurilor de investiţii existau mai mult de 3.200 de companii, în care lucrau peste 90.000 de persoane ca angajaţi direcţi şi încă 505.000 de persoane angajaţi indirecţi.

Piaţa globală: 435 de trilioane de euro

Industria fondurilor de investiţii nu este dezvoltată doar în Europa, aceasta fiind un fenomen mondial. La nivel global, piaţa europeană este a doua ca mărime şi reprezintă 31% din totalul general al celor 45 de trilioane de euro.

Având în vedere potenţialul uriaş al acestei pieţe, românii vor încerca să economisească pe termen lung şi în alte instrumente financiare, iar fondurile de investiţii sunt o alternativă importantă de luat în calcul.


 

image
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite