Start anemic la titlurile de stat pentru populaţie: doar 0,6% din obligaţiunile Finanţelor au fost vândute în prima zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În prima zi din perioada de subscriere a obligaţiunilor pentru persoane fizice, ofertate de Ministerul Finanţelor, au fost vândute mai puţin de 600 din cele 100.000 de titluri de stat lansate pe piaţă.

După o campanie plină de optimism a Guvernului, care anunţa noua emisiune de titluri de stat destinate exclusiv populaţiei, vânzările din ziua de debut a subscrierilor au evoluat sub aşteptări.

Luni, la închiderea programului de subscriere (după ora 17.00), au fost consemnate doar 31 de ordine de cumpărare, au declarat pentru „Adevărul“, surse bursiere.

Iar cei care au emis aceste ordine au cumpărat în total doar 597 de titluri a câte 1.000 de lei bucata, în condiţiile în care Finanţele au pus la bătaie 100 de milioane de lei, adică 100.000 de titluri a câte 1.000 de lei.

Asta înseamnă o subscriere de 0,58% în prima zi şi, dacă s-ar merge în continuare în acelaşi ritm, s-ar vinde sub 6% din obligaţiuni până la sfârşitul perioadei de subscriere, care se va încheia pe 19 iunie.

Pentru a cumpăra astfel de obligaţiuni, investitorii pot merge la oricare dintre ghişeele celor trei bănci intermediare – BCR, BRD şi Raiffeisen – sau la una dintre societăţile de brokeraj Prime Transaction, Estinvest, Tradeville, Intercapital Invest şi Goldring, acreditate ca participanţi eligibili la această ofertă.

Inerţie în Obor

La agenţiile celor trei bănci din zona comercială Obor, vizitate de noi în prima zi de subscriere, era o atmosferă de aşteptare, iar la orele prânzului funcţionarii încă se mai pregăteau pentru primirea investitorilor.

Sub pretextul că am vrea să subscriem, am cerut un formular, pentru a-l completa mai târziu. Ni s-a răspuns că doar şeful de agenţie, care va veni mai târziu, poate elibera astfel de formulare şi tot el ne poate oferi consiliere.

„Tot ce vă putem da acum este prospectul de emisiune şi o informare pe scurt despre prima de emisiune“, ne spune un consilier specializat pentru persoanele fizice.

(De fapt, este o prezentare sub formă de tabel a termenilor principali ai ofertei, intitulată „Prima emisiune de titluri de stat denominate în lei“, deci nu o „primă de emisiune“.)

Cât despre posibilii investitori... La o altă agenţie bancară din zona Obor se adunaseră ceva mai multe persoane decât de obicei, lucru care ne-a dat de înţeles că ar fi şi câţiva oameni veniţi pentru oferta Finanţelor.

Intrăm în vorbă: „Luaţi titluri de stat?“. Iată şi câteva răspunsuri:
„Aa, nu, dom-le, nu luăm noi ticluri de-astea, că sunt scumpe rău. Ce, e cât un salariu!“;
„Nu cred că o să se vândă, poate numai la ăia care au bani de-i întorc cu furca; păi, cine să pună 10 milioane şi să stea cu ele, aşa, doi ani, să aştepte dobânda? Poate dacă ieşeau cu sume mai mici, la 3-5 milioane, ar mai fi luat lumea“.

Reamintim că intervalul de dobândă pentru care pot opta investitorii în cadrul emisiunii de obligaţiuni pentru populaţie este de 1,75%-2,15% pe an, iar scadenţa este de doi ani, mai exact la data de 25 iunie 2017.

Pentru acelaşi termen (doi ani), băncile oferă dobânzi similare sau chiar uşor mai mari, însă veniturile din aceste dobânzi sunt impozabile.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite