Pierderi pe linie la bursă în primele şase luni din 2014. Aproape toate categoriile de plasamente sunt pe minus acum faţă de începutul anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În perioada ianuarie-iunie din acest an, plasamentele în acţiuni, indici bursieri sau titluri lichide au ieşit pe minus din cauza reticenţei investitorilor străini şi a politicilor îndreptate către consum, în detrimentul investiţiilor.

„Adevărul“ vă propune o trecere în revistă a evoluţiei principalelor plasamente financiare din primele şase luni ale acestui an.

Prima concluzie: în afara aurului şi a depozitelor bancare în lei, toate tipurile de investiţii au ieşit în pierdere, cauza constând în reticenţa străinilor şi în reducerile de dobânzi-cheie, care încurajează consumul.

Aurul s-a dovedit a fi cel mai rentabil plasament, oferind un plus de peste 8%, urmat de depozitul bancar în lei, bonificat în medie cu 2% în perioada analizată.

Depozitul bancar în euro a fost şi el bonificat, dar, din cauză că valoarea nominală a monedei unice a scăzut faţă de leul românesc, plasamentul este acum în pierdere.

Un efect al taxării rezervelor

În această perioadă, într-adevăr, valoarea multor active financiare este foarte scăzută, dacă nu chiar negativă, din cauză că băncile centrale din Europa încearcă în mod deliberat să încurajeze consumul.
Cel mai bun exemplu este al Băncii Centrale Europene, care a decis să taxeze, nu să premieze, rezervele ţinute de băncile comerciale. În acest context, este firesc că valoarea activelor a scăzut, iar administratorii de fonduri se uită cu disperare înspre pieţele emergente, de periferie
“, a explicat pentru „Adevărul“ consultantul în investiţii Aurelian Dochia.

El a precizat însă că o evoluţie la şase luni este nerelevantă pentru investitorii mari, care, de regulă, au perspective de cel puţin cinci ani în plasamentele lor.

randamente

La rândul său, Dumitru Beze, preşedintele Asociaţiei Investitorilor în Piaţa de Capital (AIPC), ne-a declarat că evoluţiile din România sunt oarecum în urma celor globale, unde deja s-a trecut de la o perioadă de scăderi la creşteri.

Bursa din România este dependentă de comportamentul investitorilor străini, de aceea se văd unele scăderi. Dar în scurt timp vom reveni şi noi pe plus, ceea ce s-a şi întâmplat deja cu mai multe titluri după listarea acţiunilor Electrica“, ne-a spus liderul AIPC.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite