Măsurile fiscale introduse de noul Guvern, impact mai mare asupra consumatorilor decât asupra sporirii investiţiilor străine directe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valoarea investiţiilor străine directe atrase de România a scăzut cu 28

Pieţe emergente, precum România, vor să atragă un volum mai mare de investiţii străine, însă măsurile fiscale introduse de noul Guvern nu au un mare impact asupra sporirii acestor investiţii, declară Camelia Dobre, manging partner la UHY Audit CD.

Potrivit unui nou studiu al UHY, reţeaua internaţională a companiilor independente care oferă servicii de contabilitate şi consultanţă, economiile ţărilor BRIC sunt percepute ca oferind mai multe oportunităţi de dezvoltare pentru companiile multinaţionale decât economiile mai mature ale ţărilor G7. De asemenea, continuă tendinţa de amplasare a capacităţilor de producţie în ţările BRIC, în defavoarea ţărilor occidentale. Această tendinţă se aplică în mod deosebit unor ţări precum China, unde factorii‑cheie sunt costurile scăzute ale mâinii de lucru, disponibilitatea resurselor şi un climat de afaceri favorabil.

În 2015, fluxul de investiţii străine a fost de 4,3 miliarde dolari în România, în timp ce media europeană se ridică la 19,1 miliarde dolari şi cea mondială la 29,3 miliarde dolari. Media ţărilor G7 era de 82,8 miliarde dolari, iar cea a BRIC de 93,9 miliarde dolari.

Fluxurile de investiţii străine directe exprimate în procente din Produsul Intern Brut erau în România în 2015 de 2,4%, mai mari însă decât media europeană de 2% şi de cea mondială de 2,2%.

Potrivit Cameliei Dobre, şi alte pieţe emergente, precum România, sunt în căutare de modalităţi de a atrage un volum mai mare de investiţii străine şi ţara noastră a creat, la începutul anului 2017, o nouă instituţie denumită Invest Romania, al cărei scop este să ofere asistenţă companiilor străine care doresc să investească în România. „Cu toate acestea, măsurile fiscale introduse de noul Guvern ar putea avea un impact mai mare asupra consumatorilor decât asupra sporirii ISD”, declară ea.

Ţările sunt interesate să atragă ISD deoarece acestea contribuie la alimentarea creşterii economice. Pe lângă faptul că stimulează crearea de locuri de muncă şi încasările din impozite, investiţiile străine directe pot da un impuls competitivităţii şi productivităţii prin transferul de cunoştinţe sau prin investiţia în procese, tehnologii sau infrastructuri mai bune.

Studiul UHY a examinat fluxurile de ISD de anul trecut din 45 de economii naţionale majore din întreaga lume, măsurând gradul de succes al respectivelor economii în atragerea de ISD, raportat la PIB.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite