Hidrocentrala Vidraru va fi retehnologizată cu cel puţin 80 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hidroelectrica a reluat licitaţia publică internaţională pentru proiectul de Retehnologizare al Amenajării Hidroenergetice Vidraru, ofertele urmând să fie depuse la data de 5 mai 2018. În urma lucrărilor durata de viaţă a hidrocentralei va fi prelungită cu cel puţin 30 de ani.

Construită în perioada 1961-1966 pe Râul Argeş, Hidroecentrala Vidraru, va fi retehnologizată cu fonduri de peste 80 de milioane de euro, a informat Hidroelectrica, precizând că a reluat licitaţia pentru contractarea lucrărilor.

„Valoarea estimată a contractului ce urmează a fi atribuit ca urmare a derulării procedurii de achiziţie publică se ridică la 78.984.045 Euro (fără TVA), la care se pot adăuga maximum 1.750.000 Euro cheltuieli neprevăzute. Lucrările vor fi derulate de firma câştigătoare pe parcursul a patru ani şi opt luni de la data atribuirii. Data finala de depunere a ofertelor pentru achiziţia lucrărilor pentru "Retehnologizare AHE Vidraru" este 15 mai a.c”, a informat compania.

Astfel, după mai bine de 50 de ani de la punerea în exploatare, Amenajarea Hideoenergetică Vidraru se pregăteşte să intre într-un nou ciclu de viaţă estimat la cel puţin 30 de ani. 

Prin realizarea lucrărilor se urmăreşte creşterea puterii active a fiecărui hidroagregat, de la 55 MW la minimum 58,8 MW, în condiţiile asigurării unei mai bune fiabilităţi, a scăderii necesarului de mentenanţă şi a creşterii siguranţei în exploatare. De asemenea, realizarea lucrărilor va permite integrarea tuturor instalaţiilor deja modernizate (Staţie 220 kV, AMC Baraj Vidraru; grup electrogen 125 kVA Baraj Vidraru etc.) în noile sisteme SCADA de comandă şi control.

Reluarea licitaţiei se face în condiţiile reducerii cu cca. trei milioane de euro a sumelor din devizul general anterior. De asemenea, cerinţele din Caietul de sarcini au fost actualizate cu acele prevederi rezultate în urma solicitărilor de clarificare  şi a răspunsurilor date de ofertanţi în cursul procedurii de achiziţie derulate anterior şi anulate. 

”Documentaţia pentru lucrările de la Vidraru este adaptată acum noii legislaţii, iar cerinţele din caietul de sarcini sunt mult mai flexibile. Am lucrat mult pe optimizare, iar acest lucru dă posibilitatea mai multor firme să se prezinte la procedură cu soluţii tehnice de ultimă oră. Dorim să dăm o nouă viaţă întregii amenajări hidroelenergetice de la Vidraru. Ne focusăm pe creşterea randamentului general al amenajării, dar şi pe integrarea tehnologiilor de ultimă generaţie: sisteme automate de control care să permită conducerea procesului de producere a energiei de la distanţă, fără personal permanent în staţia de exploatare subterană, etc” – a afirmat Bogdan Badea, preşedintele Directoratului Hidroelectrica.

Centrala hidroelectrică Vidraru este cel mai important obiectiv aflat în administrarea Sucursalei Hidroecentrale Curtea de Argeş. Construită în perioada 1961-1966 pe Râul Argeş, Hidroecentrala Vidraru a fost concepută să funcţioneze preponderent la vârful graficului de sarcină, având o putere instalată de 220 MW şi o producţie medie anuală de energie de 400 GWh.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite